четвртак, 21. јун 2018.

Ivo Pogorelić ponovo u Beogradu 7. novembra




Slavni pijanista Ivo Pogorelić, koji se posle skoro tri decenije prošle godine vratio na beogradsku scenu, ponovo će svirati u Kolarčevoj zadužbini 7. novembra, ovoga puta sa Filharmonijom nacija, kojom će dirigovati Justus Franc.

Na programu će biti Rahmanjinov Koncert za klavir i orkestar br. 2 i "Šeherezada" Rimskog Korsakova, najavila je danas na konferenciji za novinare rukovoditeljka Centra za muziku Kolarčeve zadužbine Mirjana Lazarević.

Pogorelić će nastupiti u okviru četvrte sezone ciklusa "Kolarac - Tvoj svet muzike", koji Zadužbina organizuje uz podršku kompanije Telekom Srbija, i koji je ambiciozniji od prethodnih.

Lazarevićeva je najavila da će četvrti ciklus obuhvatiti sedam, umesto ranijih pet koncerata, a u središtu je svakako klavir, jer je Kolarčeva zadužbina prošle godine nabavila novi instrument koji je u Hamburgu izabrao lično Pogorelić, te je on i premijerno svirao na njemu u decembru.

Ona je istakla da se obeležava 140 godina Kolarčeve zadužbine i da je ambiciozan muzički program na neki način u čast Kolarca, a cilj im je da zadovolje potrebe i želje svoje verne publike, koja je samo prvog dana prodaje kupila polovinu kompleta ulaznica po ceni od 12.500 dinara.

Lazarevićeva je konstatovala da Beogradu nedostaju gostovanja simfonijskih orkestara zbog čega su odlučili da pored pomenute Filharmonije nacija, dovedu i Kiparski simfonijski orkestar, koji će i otvoriti ciklus 11. oktobra, zajedno sa pijanistom Siprijanom Kacarisom uz dirigenta Jensa Georga Bahmana, a program će obuhvatiti dela Mendelsona i Betovena.

Koncerti dva orkestra i kamernog ansambla "Kremerata Baltika" sa kojim će 4. aprila svirati violinista Gideon Kremer predstavljaju, prema rečima Lazarevićeve, okosnicu ciklusa Centra za muziku, ali tu su i dva resitala.

Ona je podsetila da slavni srpski violinista Stefan Milenković od 2001. godine nije imao resital u Beogradu te će se 24. novembra predstaviti muzikom Bramsa u pratnji svog stalnog saradnika pijaniste Rohana de Silve.

Drugi resital imaće Roman Simović, prva violina Londonskog simfonijskog orkestra i miljenik slavnog dirigenta Valerija Gergijeva, koji će u pratnji pijaniste Vadima Holodenka 13. aprila izvesti kompozicije Šimanovskog, Šuberta, Isaija, Prokofjeva, Sen Sansa.

Kao "spoj starog i novog klavira", Lazarevićeva je najavila nastup Aleksandra Madžara i Aleksandra Meljnikova 31. januara sa Rahmanjinovom muzikom, a za nju hit celog ciklusa jeste koncert Antonija Serana, najboljeg umetnika na usnoj harmonici u svetu, koji će sa pijanistkinjom Konstancom Lehner izvesti dela latinoameričkih kompozitora.

Lazarevićeva je rekla da su u prošloj sezoni imali 5.000 posetilaca i podsetila i na dva rasprodata koncerta violiniste Nemanje Radulovića, sa zadovoljstvom istakavši da su mnogi ovoga puta na neviđeno rezervisali ulaznice uvereni u kvalitet programa Centra za muziku.

Pojedinačne ulaznice biće u prodaji mesec dana uoči svakog koncerta.



Izvor: Tanjug

Нема коментара:

Постави коментар