среда, 30. мај 2018.

Vreme je za NOVI ReFoto KONKURS!




Prebirajući po brojnim mogućim temama (koje smo mesecima pisali na raznim papirićima i računarima) za novi Refoto konkurs izdvojila se jedna tema koju, nakon proveravanja, nismo pronašli da je neko koristio na bezbrojnim foto-konkursima širom planete. S obzirom na to da želimo da naš sledeći konkurs bude posvećen Ženi (namerno sa velikim Ž) i da ćemo od vas tražiti da nam šaljete fotografije koje bi odgovorile na temu “Ženstvenost” pisanje najavnog teksta činilo se kao lak zadatak. Ali kada malo zagrebete površinu iza koje bi trebalo da se nalazi objašnjenje ovog pojma (koji samo izgleda savršeno jasan) shvatite da se upuštate u jedno neverovatno komplikovano područje. Čak smo u jednom trenutku pomislili kako je ovo upravo odsudni trenutak da se i fotografija umeša i pokuša da sačuva nešto što je toliko amorfno i promenljivo koliko je to pojam ženstvenosti. Nekoliko rasprava koje nose naslove tipa: “Gde je nestala ženstvenost” ili “Kako postati i ostati ženstvena?” nisu pružila nikakvu pomoć jer se tek tada tema dodatno zakomplikovala raspravama koje se odnose na rodnu (ne)ravnopravnost i na to koliko je ona zaista neophodna. Trebalo bi da je odavno jasno da muškarci nisu savršeniji od žena niti su one uzvišenije od muškaraca jer je život baziran na različitostima.



Iako ovu osobinu možemo pronaći samo u izgledu, ponašanju i prirodi žene čini se da došlo vreme kada je ženstvenost postala svojevrsno i veliko opterećenje. I upravo tu negde i počinje prostor u kojem je moguće istraživati ponašanje i izražavanje žena. Prenesite nam svoje viđenje kompleksnih muško-ženskih odnosa, energije koja aktivira snagu u nama. Dovedite sebe i subjekte na vašim fotografijama u posebno kreativno stanje i postanite deo događanja sa kojima samo naizgled nemate direktnu vezu. Sastavni smo deo ovoga sveta i neophodno je da otkrijemo i prihvatimo mogućnost napretka u jedinstvu koje nije nametnuto već je postavljeno samim postanjem. Otkrijte sebi a pokažite svima vaš stav prema mitovima senzualnosti i, zašto da ne, erotike jer kao što je to na svojim fotografijama pokazao čuveni Helmut Njutn prave žene ne sakrivaju svoju ženstvenost niti je žrtvuju zarad ravnopravnosti i sličnosti sa muškarcima. I sasvim sigurno njihova ženstvenost nikome nije izgledala kao naznaka slabosti – upravo je suprotno. Jer se, posebno danas od žene traži da radi “muške” poslove kako bi pokazala jednakost a istovremeno nije oslobođena uobičajenih obaveza majke i domaćice. Istovremeno treba da bude jasno da od vas ne tražimo (samo) modne fotografije jer ženstvenost nije vezana samo za godine i lepotu.
Komplikovano ali i intrigantno, zar ne? Pozivamo vas da od početka narednog meseca pa sve do kraja godine pošaljete fotografije koje kao temu imaju ženstvenost odnosno vaše viđenje i tumačenje ove zamršene i neverovatno zanimljive i intrigantne oblasti koja je u osnovi same ljudske prirode.



Format fajla: isključivo jpg

Veličina fotografija: minimalno 2000 piksela po dužoj strani.

Fotografije koje su manje od navedenih dimenzija neće biti žirirane jer je cilj da najbolji radovi budu odštampani i izloženi!

Označavanje fotografija: ime autora i naziv fotografije moraju biti u imenu fajla (na primer: petar_petrovic_ lepota_zene.jpg)

Fotografije koje nemaju ime autora u nazivu fajla neće biti žirirane!

Maksimalan broj radova po jednom autoru je 50 odnosno 10 fotografija svakog meseca.

Nakon tog broja pristigle fotografije neće biti žirirane!

Način slanja: putem we transfera na adresu info@refoto.rs

Fotografije koje na sebi imaju bilo kakav watermark ili ispisano ime autora (čuveno photography by) neće biti žirirane!


ReFoto




Нема коментара:

Постави коментар