среда, 30. мај 2018.

DIGITAL ART MUSEUM JE REVOLUCIJA U SVETU UMETNOSTI




Japanski kreativni teamLab otvara prvi digitalni muzej umetnosti u Tokiju i posetiocima omogućava da se umetnu u umetnost i postanu deo nje



Mori Building Digital Art museum: teamLab Borderless  predstavlja revolucionarni događaj u oblasti umetnosti, prvi digitalni muzej umetnosti koji će biti otvoren 21. juna u Tokiju.
Time klasični muzeji odlaze u prošlost, a nove milenijumske generacije dobijaju prostore u kojima će kao posetioci biti umetnuti u umetničke postavke i postati deo nje. Umetnost se pretvara u trodimenzionalnu stvarnost bez granica i zatvorenih formi, a dela se prelivaju iz prostora u prostor, stapajući se u neke nove umetničke celine. I to ne samo simbolično već prostorno, što pokazuje osnovna postavka Borderless – umetnička instalacija napušta prostor, struji kroz hodnike, komunicira sa drugim radovima i ponekad se stapa sa njima.



Tvorci nove digitalne umetnosti teamLab oformiili su svoj kreativni tim 2001. godine na Univerzitetu u Tokiju. Pravu medijsku podršku dobili su od New York’s Pace Galery, a prvu digitalnu izložbu organizovali tek 2015. godine u Japanu, kada je njihove digitalne eksponate doživelo preko 150 hiljada posetilaca.
Ovi digitalni umetnici sebe opisuju kao ultratehnolodžiste koji objedinjuju nekoliko oblasti: inženjering, robotiku, arhitekturu, a zatim novi umetnički sadržaj ručno oblikuju u umetnost. Svako njihovo umetničko delo, prema nekim procenama, vredi od milion do dva miliona dolara.






Na izložbi u Tokiju biće prikazana 50 dela, u prostoru od 10 hiljada kvadrata, a ulaznica košta 29 dolara. Da bi realizovali ovaj digitalni perfomans imaju podršku 520 kompjutera i 470 projekata, ali pravu vrednost predstavlja set sofisticiranih algoritama koji generišu slike u realno vreme.

Praktično, digitalna umetnost objedinjuje projekcije, zvuk, pažljivo dizajnirane prostore kako bi omogućili impresivan doživljaj teletransporta u virtuelni svet. Tako posetioci imaju priliku da osete vodopad koji se spušta niz zidove prostorije i preko poda, a iluzija vodopada je toliko stvarna da zbunjuje sva čula.




Umetnici novog doba su se poigrali doživljajem pirinčanih polja u instalaciji pod nazivom Terraced Rice Field, virtuelnim nepreglednim poljima cveća Flower Forest,prostorom ispunjenim neverovatnim nizom visećih lampi koji se pretvara u nestvaran mikrosvet, obrisima životinja koje možete dodirivati ili odigrati ples sa siluetom koja se pojavljuje . Athletics Forest je prostor sačinjen od kosina, vrhova  i ravnih površina povezanih serijom panorama koje vise sa strane. U centru ove Atletske šume je Inverted Globe, grad sa ulicama, kućama i vegetacijom, koji odoleva gravitaciji levitirajući na strmim padinama.




I još mnogo drugih imaginacija slika iz stvarnog sveta koje se u digitalnom muzeju pretvaraju u trodimenzionalnu stvarnost. Ako smo do sada samo prizivali budućnost, sada ćemo biti u prilici da doživimo prvi pravi susret sa virtualnom stvarnošću koja je do sada bila samo filmska naučnofantastična priča. Nekako je logično da se to desilo u Japanu, zemlji koja je kulturološki, za ostatak sveta, i dalje kosmičkim miljama daleko.




Izvor: XXZONA.RS

Нема коментара:

Постави коментар