субота, 27. јануар 2018.

Springtime In Belgrade! – Šesti Beogradski Irski Festival




Šesto izdanje Beogradskog Irskog Festivala (BIF), koje će se od 9. do 18. marta održati pod sloganom „Springtime In Belgrade!“, predstaviće na više lokacija u Beogradu deo očaravajuće irske kulture.

Program Festivala inspirisan je Evropskom godinom kulturne baštine, za koju je 2018. proglašena od strane Evropskog parlamenta, pa publiku očekuju najznačajnija i najnovija filmska ostvarenja iz Irske, predavanja i izložbe, koncerti, pozorišne predstave, radionice i drugi atraktivni kulturni događaji, kao i niz zanimljivih gastronomskih dogodovština.

Tokom Festivala nastupiće jedan od najpoznantijih irskih kantautora – Mundy, vlasnik albuma sa platinastim tiražima u Irskoj i veoma slušanih pesama. Singl “To You I Bestow” iz rane faze njegove karijere objavljen je na popularnom soundtracku za čuveni filma Baza Luhrmanna „Romeo i Julija“.

BIF će obeležiti stotu godišnjicu prvog svetskog rata 14. marta predavanjem o učešću 10. Irske Divizije na Solunskom Frontu uz predavače sa Univerziteta u Dablinu i Beogradskog Univerziteta. U okviru Irske filmske nedelje biće predstavljena najznačajnija irska ostvarenja, između ostalog, dokumentarac “Talking to my Father” arhitekte Simona Walkera o njegovom ocu, vodećem irskom arhitekti modernističkih struktura – Robinu Walkeru, kao i “Medicated Milk” rediteljke Aine Stapleton, igrani film o Luciji Joyce, plesačici i ćerki Jamesa Joycea.

Tu je i izložba “Borderlands” renomiranog irskog fotografa Nigela Swanna, kao i festivalski foto-konkurs. Pobednika konkursa očekuje vredna nagrada.

Glavni grad će se i ove godine, zahvaljujući Beogradskom Irskom Festivalu, pridružiti svetskim metropolama koje obeležavaju irski nacionalni praznik Dan Svetog Patrika, pa će nekoliko gradskih lokacija, uključujući Most na Adi, biti osvetljeno irsko-zelenim svetlom.

Uskoro možete očekivati detaljnije informacije o programu!

Нема коментара:

Постави коментар