среда, 20. децембар 2017.

"S ljubavlju,Vinsent",film kompletno oslikan stilom Van Goga
"S ljubavlju, Vinsent: Misterija Van Goga", prvi u potpunosti oslikani film u istoriji kinematografiji", stiže u srpske bioskope 21. decembra, a 23. i 24. decembra biće specijalne projekcije u Domu omladine Beograd, najavio je danas distributer "2i Film Srbija".

Film iza koga stoje producentske kuće "Breakthrough Film" i "Trademark" govori o brilijantnom i problematičnom holandskom slikaru iz 19. veka, a kompletan film je u potpunosti oslikan u skladu sa slikama i stilom Van Goga.

Ovaj revolucionarni tehnički i umetnički posao trajao je šest godina. Učestvovalo je 125 vrhunskih umetnika iz celog sveta, koji su živeli i radili u Gdanjsku, Vroclavu i Atini, a među njima su Vladimir Vinkić i Biserka Petrović, koji će sa publikom razgovarati nakon projekcija u Domu omladine.

Ukupno je naslikano 65.000 frejmova od kojih je sačinjen film. Ovaj projekat predstavlja istorijski poduhvat koji je spojio umetnost slikarstva i filma, zbog čega ne čudi što je privukao pažnju širom sveta.

Život i kontroverzna smrt Vinsenta van Goga ispričana je preko njegovih slika i likova na njima. Intriga se otkriva kroz intervjue s likovima koji su bili najbliži Van Gogu i kroz dramatičnu rekonstrukciju događaja koji su doveli do njegove smrti.
Film prikazuje 12 Van Gogovih najpoznatijih slika, a radnja, koja je preuzeta iz 800 pisama koje je slikar sam napisao, vodi publiku do značajnih ljudi i događaja. Svaka scena naslikana je tehnikom kojom je i sam Vinsent slikao.

Animirajući likove, enterijere i eksterijere koji postoje na slikama Vinsenta van Goga i pretvarajući ih u biografsku animaciju i filmski triler, rediteljski par Dorota Kobiela i Hju Velčman razvili su priču koja rasvetljava nejasne okolnosti smrti slikara.

Uloge u filmu su poverene glumcima Daglasu Butu, Džeromu Flinu, Robertu Gulaziku, a kompozitor je Klint Mansel. Film je imao svetsku premijeru na francuskom Festivalu nezavisnih dugometražnih animiranih filmova u Anesiju uz desetominutne ovacije publike i nagradu publike.

Do sada je osvojio 13 nagrada publike, u Berlinu je na dodeli 30. Evropskih filmskih nagrada proglašen najboljim dugometražnim animiranim filmom i nominovan je za Zlatni globus.

Tanjug

Нема коментара:

Постави коментар