понедељак, 20. новембар 2017.

Predrag Ejdus dobitnik "Zlatnog ćurana"

Srpski pozorišni, televizijski i filmski glumac Predrag Ejdus dobitnik je "Zlatnog ćurana", najvišeg priznanja za životno delo na Danima komedije u Jagodini.


"Zlatni ćuran" Ejdusu će biti uručen naredne godine na 47. festivalu "Dani komedije" koji po tradiciji održava od 20. do 27. marta.

"U bogatoj karijeri, proslavljeni glumac je odigrao preko 150 uloga u pozorištima širom nekadašnje Jugoslavije i inostranstva, na televiziji i radiju. Snimio je preko 50 filmova, televizijskih drama i serija", navedeno je u obrazloženju odluke koju je doneo kolegijum Kulturnog centra u Jagodini, a potpisali direktor Centra Nebojša Petrović i umetnički direktor festivala Dobrica Milićević.

U Ejdusove antalogijske pozorišne uloge ubrajaju se likovi Osipa Maljdeštama, Jaokima Vujića, Franca Kafke, Isaka Babelja, kneza Miškina, Napoleona, Borisa Gudinova, Kir Janje, Laze Djundjerskog i mnoge druge, navodi se u odluci.

Nagrada "Zlatni ćuran" se satoji o statute ćurana, plakete i novčanog iznosa, koji je poklon Komerecijalne banke. Nagrada je ustanovljena 2001. godine i do sada su je dobili glumci Miodrag Petrović - Čkalja, Danilo Bata Stojković, Mira Banjac, Ljubomir Ubavkić - Pendula, Nikola Simić, Olivera Marković, Bora Todorović, Vlastimr Djuza Stojiljković, Petar Kralj, Milena Dravić, Jelisaveta Seka Sabljić, Rada Djuričin, Svetlana Bojković, Ivan Bekjarev i Vlasta Velisavljević.

Dobili su je i reditelj Dragoslav Lazić, pozorišni pisci i kritičari Muharem Pervić i Milosav Buca Mirković i režiser Dejan Mijač, koji je odbio da primi nagradu.

Tanjug

Нема коментара:

Постави коментар