субота, 25. новембар 2017.

Besplatne radionice za mlade muzičare





Priliku da usavrše pevanje, sviranje gitare, bas gitare ili bubnjeva, dobiće krajem godine mladi muzičari iz Niša kroz novi ciklus besplatnih radionica koje organizuje Udruženje „Štek house“. Već četvrtu godinu zaredom ova omladinska organizacija pomaže mladim muzičarima da razviju svoj talenat kroz rad sa poznatim niškim umetnicima.

Oni koji bi želeli da učestvuju u ovim radionicama i steknu nove veštine kroz rad sa afirimisanim muzičarima mogu se prijaviti putem ove FB stranice


Do sada su organizovana četiri ciklusa ovih radionica, a učesnici su bili srednjoškolci, studenti i deca.

"Štek hausu" prethodi projekat koji se zove Besplatne muzičke radionice. Dve studentkinje sociologije su gledale kako da pomognu mladima i da ih odvuku od nekih loših navika tako što će oni koji sviraju neki instrument usavršiti svoje sviranje sa afirmisanim niškim muzičarima. Pa je tako na prvoj radionicibubnjeve je predavao Miloš Vojvodić iz grupe Eyot,a pevanje je držao Oliver Katić - objašnjava član udruženja "Štek house“ Nemanja Stevanović.

Prve muzičke radionice organizovane su 2014. godine u u klubu "Scena” i bile su otvorene za sve zainteresovane mlade muzičare. Zbog velikog interesovanja mladih, naredna dva ciklusa bila su zatvorenog tipa, nakon kojih je za mlade muzičare organizovan i koncert u klubu "Feedback".

Ove godine rešili smo da to bude otvoreni ciklus besplatnih muzičkih radionica. Dovešćemo opet mlade muzičare, za sada je tajna ko će to biti, a koncept će svakako biti drugačiji od onoga što su do sada videli za tradicionalne rok i pop instrumente - najavljuje Stevanović.


"Štek house“ je, objašnjava Nemanja, prvobitno zamišljen kao multidisciplinarna platforma za podršku mladima i kao mesto koje promoviše pozitivnost, kreativnost, humanost, volonterizam, mlade i talentovane ljude. Ideja ove organizacije je, dodaje, i aktiviranje mladih u onim oblastima koje su bitne, ali ne toliko popularne, poput ekologije.

Ekologija je svetski trend već nekoliko godina unazad i ljudi su sve više svesni da treba da čuvaju prirodu, jer urušavanjem ekoloških normi stvaramo problem sebi - objašnjava Nemanja.

Tako je, priča, nastala ideja o gradskom baštovanstvu.

Ideju o urbanom baštovanstvu donela je koleginica koja je preko programa Erasmus+ bila u Nemačkoj i Italiji. Ono što mi planiramo, i nadam se da ćemo u narednom periodu uspeti da ostvarimo, jeste da kroz radionice o urbanom gradskom baštovanstvu u Spomen parku Bubanj promovišemo antifašizam, ali i važnost očuvanja prirode - kaže Stevanović.


Osim besplatnih muzičkih radionica i promocije ekologije, omladinci ovog udruženja organizuju različite tribine, učestvuju na uličnim akcijama, a sve u cilju, objašnjava Nemanja, širenja pozitivne energije sa željom da Niš postane „nešto lepše, veće i vrednije“.

Mladi ne vide dovoljno svoju ulogu u društvu i nisu dovoljno svesni da su budućnost. Zato je važno aktivirati ih i usmeriti da promovišu vrednosti koje su u svima nama - poručuje Nemanja.

Udruženje "Štek house“ formalno je nastalo 2015. godine, nakon godinu dana od organizovanja prve besplatne muzičke radionice. Kroz izložbe, predavanja, radionice, koncerte i edukativne programe, cilj im je da poboljšaju kvalitet života mladih u zajednici.

"Štek house“ još uvek nema svoje prostorije, pa im je, navodi Nemanja, prostor delovanja ceo grad.

Autor:Anđela Stojanovic-Južne vesti

Нема коментара:

Постави коментар