среда, 18. октобар 2017.

VIRTU-REALNO Izložba Tatjane Jakovljević u Galeriji "Štab"
Izložba skulptura i grafika Tatjane Jakovljević, biće otvorena 21. oktobra u 20h u Galeriji "Štab".

Posle višegodišnjeg boravka, rada i izlaganja u inostranstvu, Tatjana Jakovljević ponovo se predstavlja beogradskoj publici. Izložbu će svečano otvoriti profesor Marko Lađušić.

Posetioci će biti u prilici da vide neke od skulptura kojima je Tatjan predstavila Srbiju na Kilkenny Art Festivalu u Irskoj 2015, kao i premijerno, najnovija dela iz istog ciklusa, nastala 2016. i 2017. godine.
Poznata po svojim transparentnim metalnim skulpturama, serijalima "Fetiš", "Proto-prostor" i "Voda" sa početka prošle decenije, Tatjana nas ovom prilikom uvodi u VIRTU-REALAN svet visećih skulpturalnih formi i digitalnih grafika, piše u saopštenju za medije. U pitanju su radovi u metalu velikog formata, nastali kao rezultat studioznog istraživanja pitanja domena, estetike i samog medija skulpture u našoj epohi informatičke imperije.

- Već decenijama neizmernu inspiraciju nalazim u formi i simbolu ribe. Ova bića imaju privilegiju prisutnosti, direktnog i kompletnog iskustva sopstvenog okruženja, vremena i prostora, iskustva koje je ljudskom rodu sve manje blisko i dostupno… Rad na svakoj skulpturi ribe vođen je idejom postizanja maksimalne transparentnosti, momentalnog odsjaja jedne prisutnosti i njene nenametljive povezanosti sa okruženjem.
Rukom rađena metalna forma direktno je modelovana u materijalu, sastavljena od bezbroj rezova i čvorova žice nalik prostornom crtežu snažne i napete konstrukcije. Pune površine postignute su ubacivanjem isečenih, perforiranih i obrađenih komada pocinkovanog lima da bi konačno završena skulptura prosla kroz proces galvanizacije i finalnog poliranja.

Sam proces kreacije traje po više meseci i za mene predstavlja transcedentalno iskustvo, način da prevaziđem samu sebe... - kaže Tatjana Jakovljević.

Izložba je otvorena do 24. oktobra. Galerija "Štab" nalazi se u Crnogorskoj 10 u Beogradu.
Tatjana Jakovljević rođena 1972 u Beogradu, diplomirala je i magistrirala na Fakultetu Primenjenih Umetnosti u Beogradu. Skulptura predstavlja osnovni medij njenog umetničkog istraživanja sa određenim uticajem predhodnih studija arhitekture, tako da su i praktičan i teorijski rad usmereni, ne samo na formalni pristup tradicionalnoj disciplini skulpture, već na pitanje i pojam prostora generalno. Autor je brojnih arhitektonskih skulptura na fasadama javnih objekata u centru Beograda kao sto su reljefi na zgradi JDP-a, grifoni na Starom dvoru, itd... Osim bavljenja klasičnom skulpturom Tatjana istražuje domen koncepta skupture i integracije umetničkih medija (slike, fotografije i arhitekture sa skulpturom).
Svoj prepoznatljivi likovni izraz formira u radu sa metalom, uvođenjem žice kao finalnog skulptorskog materijala, kreirajući skulpture kao prostorne crteže. Ovakav pristup navodi na ideju o nasleđivanju Kalderove poetike ali Tatjana svoje istraživanje fokusira na aktuelne sociološke i kulturološke fenomene 21. veka, pitanje uticaja virtuelne realnosti i posledica konstantnog ubrzanja naše senzorne percepcije. Teoretski rad započinje kao predavač na AUD (American University in Dubai, Visual Communication Department) i nastavlja kroz doktorske disertaciju na UB (Univerisidad de Barcelona, Facultad de Bellas Artes)… Osim Beograda, izlagala je u Dubaiju, Barseloni, Londonu, Minhenu, Kilkeniju itd. Najveći deo njenih radova danas se nalazi u privatnim kolekcijama širom Evrope…

Blic.rs

Нема коментара:

Постави коментар