уторак, 26. септембар 2017.

Izložba radova Momčila Trajkovića u Ćupriji





Primenjeni umetnik, keramičar i konceptualista Momčilo Trajković Mo-Mo je u muzeju Horreum Margi – Ravno u Ćupriji priredio retrospektivu svog stvaralaštva dugog 35 godina. Malo ko je ostao ravnodušan na gigantsku sandalu buljavih očiju visoku tri i po metra koja je osvanula na travnjaku ispred muzeja.

Visoka potpetica u celosti izrađena od metala, postavljena na četiri točka, mamila je građane ovog moravskog grada da zakorače u galerijski prostor gde su ih dočekale skulpture i slike ovog primenjenog umetnika iz Beograda.




„Sve je počelo davnih osamdesetih kada je Trajković u crtežima svojih kćeri prepoznao zov nezaustavljive mašte i kreativnu snagu najranijeg detinjstva. Znajući da je glina materijal koji će to na najbolji način sačuvati i izraziti, on otvara proizvodnju neobičnih likova i egzotičnih životinja, vilinskih predmeta i romantičnih princeza“ – istakao je profesor Čedomir Vasić koji je otvorio izložbu.





Izvorni dečiji stvaralački impuls, Mo-Mo je nastavio da neguje i u daljem radu, tražeći inspiraciju u ostvarenjima dalekih civilizacija, kao i u svakodnevnom životu i trudeći se da svoj rad neprestano obogaćuje novim tehnikama i materijalima.




Momčilo Trajković rođen je u Beogradu. Član je Udruženja likovnih i primenjenih umetnika Srbije i Internacionalne asocijacije keramičara. Izlagao je preko 250 puta u zemlji i inostranstvu. Dobitnik je šest svetskih nagrada iz oblasti keramike i svrstan u 100 najboljih keramičara Evrope.




Zainteresovani posetioci će ovu nesvakidašnju izložbu u Ćupriji moći da posete do 6. oktobra.


PR Tekst


Нема коментара:

Постави коментар