субота, 30. септембар 2017.

62. Međunarodni beogradski sajam knjiga od 22. do 29. oktobra






62. Međunarodni beogradski sajam knjiga, održaće se od 22. do 29. oktobra na Beogradskom sajmu uz učešće više od 450 domaćih i inostranih izlagača, najavljeno je na današnjoj konferenciji za štampu.


U fokusu ovogodišnjeg sajma knjiga biće savremena književnost na nemačkom jeziku, a zajedničkim nastupom predstaviće se Nemačka, Austrija, Švajcarska i Lihtenštajn. Posetiocima će biti predočeno oko 1.000 knjiga savremenih autora iz sve četiri zemlje, od čega, zahvaljujući saradnji sa sajmom knjiga u Frankfurtu i Glavnim udruženjem austrijskih knjižara, premijerno čak 350 naslova.

Sajam će u nedelju 22. oktobra u 18 časova otvoriti književnik Karl Markus Gaus, a među gostima će biti i dobitnica Nobelove nagrade za književnost nemačka književnica rumunskog porekla Herta Miler, najavio je austrijski ambasador Johanes Ajgner na konferenciji za novinare i dodao da će se u okviru programa "4 zemlje 1 jezik" zaljubljenicima u pisanu reč predstaviti 20 prominentnih stvaralaca za decu i odrasle.

- Čini mi se da od Gausa ne postoji pozvanija osoba da otvori sajam, povezan je sa Srbijom kroz tešku sudbinu njegovih roditelja koji su morali, kao folksdojčeri, da napuste Futog, ali i kroz nastojanja da srpske književnike poput Ive Andrića, Danila Kiša, Aleksandra Tišme postavi u fokus književne publike nemačkog govornog područja - rekao je Ajgner.


Ambasador Nemačke Aksel Ditman najavio je da će Herta Miler 23. oktobra učestovovati i na književnoj večeri u Jugoslovenskom dramskom pozorištu, za koje je dostupno 300 besplatnih karata.

Gosti u fokusu biće ruski pisac Jevgenij Vodolaskin i nemački pisac Marsel Bajer.

Ambasador Švajcarske Filip Ge izrazio je zadovoljstvo što će mladi autori iz Švajcarske, ali i ostale tri zemlje, spremni da eksperimetnišu u svojim delima punim iznenađenja, imati priliku da se predstave publici u Srbiji.

Ge je u šali dodao da sam slogan "4 zemlje 1 jezik" u stvari govori da je Švajcarska domaćin 62. Sajma knjiga jer se u njoj govore četiri jezika: italijanski, nemački, francuski i retoromanski.




62. Sajam knjiga obeležiće neke značajne jubileje: 800 godina od krunisanja Stefana Prvovenčanog, 250 godina Filipa Višnjića, 170 godina "Gorskog vijenca", 150 godina od smrti Šarla Bodlera, 125 godina Iva Andrića, Vek od smrti pesnika Disa i Bojića, žrtava Velikog rata, 50 godina romana "100 godina samoće", 50 godina romana "Derviš i smrt", decenija bez Nikole Miloševića i Stevana Raičkovića.

Direktorka Beogradskog sajma Danka Selić rekla je će izlagači na raspolaganju imati 30.000 kvadratnih metara u tri najveće sajamske sale, kao i da će se u jednom trenutku paralelno sa njim odvijati i sajam obrazovanja, informisanja i medija. Selić je podsetila da su na prethodnom Sajmu knjiga bila 1.002 učesnika, od čega je direktnih izlagača bilo 480: 418 domaćih i 68 inostranih a ove godine više od 450.

 Radno vreme sajma: 22, 27, 28 i 29. 10. od 10 do 21h a 23, 24, 25 i 26.10. od 10 do 20h

Sajam će biti otvoren za publiku u nedelju, 22. oktobra od 10 časova, a svečno otvaranje zakazano je za 18h u hali 2 Beogradskog sajma. Školski dan počinje u četvrtak, 26. oktobra u 11h u hali 2. Ponedeljak i utorak, 23. i 24. oktobar, biće dani za porodičnu posetu, kada će biti omogućeno da cela porodica sa jednom kupljenom porodičnom ulaznicom poseti manifestaciju.

U okviru 62. Međunarodnog beogradskog sajma knjiga tradicionalno će biti dodeljene nagrade i ocenjena godišnja izdavačka produkcija u kategorijama: Izdavač godine, Izdavački poduhvat godine, Dečija knjiga godine, Nagrada za izdavača iz dijaspore na srpskom jeziku, Specijalno priznanje za doprinos u oblasti nauke, Specijalno priznanje za izdavača, knjigu ili strip, Nagrada "Bogdan Kršić" za najlepšu knjigu, Nagrada za najlepšu dečju knjigu, Specijalno priznanje za mladog dizajnera.

Osim ovih, biće uručena i nagrada "Dositej Obradović" koja se svake godine dodeljuje stranom izdavaču za kontinuirani doprinos u objavljivanju i promociji srpske književnosti.

U nedelju, 29. oktobra u 12h u sali Ivo Andrić biće izvršena primopredaja Otvorene knjige ambasadoru države koja će predstaviti književnost svoje zemlje kao počasni gost 63. Međunarodnog beogradskog sajma knjiga.

Cena pojedinačne ulaznice je 250 dinara, a za grupne posete 150 RSD. Ulaznica za sve vreme trajanja sajma staje 900 dinara.

Beta

Нема коментара:

Постави коментар