четвртак, 22. јун 2017.

Promocija knjige "Filmska muzika u SFRJ" u Kinoteci

U Multi sali Jugoslovenske kinoteke 27. juna u 17h biće održana promocija knjige "Filmska muzika u SFRJ - između politike i poetike" Maje Vasiljević.


Na promociji će govoriti prof. dr Vesna Mikić, redovni profesor Fakulteta muzičke umetnosti, Vesna Perić teoretičarka filma i dramaturškinja, Zoran Hristić kompozitor i autorka.

"Filmska muzika u SFRJ - između politike i poetike", u izdanju kuće "HERAedu" jedna je od prvih temeljnih studija o filmskoj muzici "zlatnog doba" jugoslovenske filmske produkcije. Bavi se i društvenim problemima u SFRJ, kulturnim navikama, bioskopskom i radijskom publikom. Autorka pruža značajan doprinos muzikologiji razmatrajući gotovo nepoznate oblasti rada jugoslovenskih kompozitora i posmatra relacije muzike i filma pod uticajem politike i ideologije.

Kako se navodi u saopštenju Jugoslovenske kinoteke, posebna pažnja posvećuje se jugoslovenskim kompozitorima i relacijama visokoumetničkih, popularnih i folklornih praksi u delima umerenih modernista ili uticaja avangardnih tendencija u oblasti elektroakustične muzike, poput konkretizacije zamisli "novog zvuka" u oblasti filmske muzike kao što je eksperimentalna muzika Branimira Sakača (demonstriranje "fonoplastike") i Zorana Hristića (korišćenje specifičnog instrumenta "drndafona").

Autorka je pratila i uključivanje domaćih kompozitora u tokove svetske filmske muzike, poput rada Dušana Radića u žanru istorijskog spektakla holivudske  produkcije. Studija se bavi i uspostavljanjem žanra "zabavne muzike" šezdesetih godina koji je imao značajan uticaj na kompozitorsku delatnost u jugoslovenskoj kinematografiji.

Ova bogato ilsutrovana knjiga osvrće se i na pojavu popularne muzike u američkom filmu kao i na specifičnu umetničku klimu u jugoslovenskoj sredini kao na značajne uticaje na uspostavljanje žanra zabavne muzike u Jugoslaviji i dotiče i važne teme kao što su: Muzičko bijenale u Zagrebu, Festival u Puli i mediji (filmski časopisi, radio i TV) u SFRJ i pojavu soundtrack-a.

Blic.rs

Нема коментара:

Постави коментар