уторак, 27. јун 2017.

Hari Poter slavi 20. rođendan
Pre dve decenije počele avanture o malog čarobnjaka: Hari Poter slavi 20. rođendan !


Na današnji dan pre tačno 20 godina u knjižarama se pojavila knjiga "Hari Poter i Kamen mudrosti" (Harry Potter and the Philosopher’s Stone) Dž. K. Rouling (51), prva u nizu, ispostaviće se, najčitanijeg serijala za decu.


Međutim, to prvo izdanje je prošlo gotovo neprimećeno. Štamapno je u samo 1000 kopija od kojih je 500 podeljeno bibliotekama. Danas ono vredi pravo malo bogatstvo - i do 30.000 funti.

Džoana Rouling je prvu knjigu o dečaku koji upisuje školu za čarobnjake napisala kao samohrana majka na socijalnoj pomoći u kafićima u Edinburgu. Ona je izjavila da su se priče pojavile u njenoj glavi, sasvim zaokružene, 1990. dok je putovala vozom od Mančestera do Londona i bila zaposlena u Privrednoj komori.

U toku tih sedam godina, od prve ideje do prve knjige, umrla joj je majka, odselila se u Porto da predaje engleski, udala se za Portugalca, rodila prvo dete, razvela se od supruga, vratila kod sestre u Edinburg i živela u relativnom siromaštvu. Dok je pisala prvu knjigu, dijagnostikovana joj je klinička depresija i pokušala je da se ubije.


Našla je posao kao nastavnica engleskog u Edinburgu i 1995. predala rukopis "Hari Poter i Kamen mudrosti". Dvanaest izdavača ju je odbilo. "Blusmberi" je konačno pristao da je štampa, jer se osmogodišnjoj ćerki jednog od urednika veoma dopalo prvo poglavlje i tržila je još. Džoana je dobila predujam od 1500 funti.

Pošto su predvideli da ciljna grupa njenih čitalaca - dečaci - neće hteti da čita delo ženskog autora, izdavači su joj savetovali da koristi prva dva inicijala i prezime. Tako je nastalo rodno neutralno Dž. K. Rouling.

Već posle pet meseci knjiga je dobila prvu nagradu - Nestle Smarties Book Prize. Febriuara sledeće godine dobila je i British Book Awards za Najbolju knjigu za decu.

Roulingova je do 2007. ukupno napisala sedam knjiga koje su do danas prodate u 500 miliona primeraka i prevedene na 70 jezika, a Džoani doneli svetsku slavu i basnoslovno bogatstvo. Ove godine je treća najbogatija poznata ličnost na svetu, iza Šona Kombsa i Bijonse a ima više novca od kraljice Elizabete II.

Džoana Rouling donela je odličnu odluku da njeni likovi odrastaju istim tempom kao i čitaoci. Svaka knjiga je smeštena u sledeću školsku godinu a teme su postale duže, mračnije i zrelije.


Razna istraživanja su donela zaključke kako su knjige o Hariju Poteru, između stalog, doprinele većem čitanju kod dece, boljoj pismenosti i većoj empatiji.

Harija su čitali i odrasli ali, za one koje je bilo sramota da to priznaju u javnosti postojala su izdanja sa posebnim, "ozbiljnijim" koricama.

Na vrhuncu Hari Poter manije - negde oko "Vatrenog pehara" (2000) - knjige su stizale u knjižare u ponoć, dok su čitaoci stvarali kilometarske redove. Radnja je toliko držana u tajnosti da prevodioci nisu dobijali svoje primerke dok izdanja na engleskom nisu bila puštena u prodaju.

Iako je Džoana zvanično završila serijal 2007, ona nije ostavila svoje likove na miru. Napisala je pozorišni komad "Hari Poter i ukleto dete" 2016 (koji je kasnije izdat i kao knjiga), kao verzije smeštene u Harijev univerzum: "Fantatsične zveri i gde ih naći" i "Pripovesti barda Bidla".

U slavu Harijevog 20. rođendana, Tviter je uveo novu ikonicu sa naočarima koje on nosi i munjicom po sredini, a Fejsbuk je napravio aplikaciju koja radi na sledeći način: ako ukucate imena bilo koje kuće Hogvarta: Gryffindor, Slytherin, Ravenclaw i Hufflepuff (u originalu) u post ili komentar, pojaviće se u boji te kuće, a zatim se pojavljuje animirani čarobni štapić kada korisnici kliknu na imena, i stvara šarenu čaroliju.

Da bi obeležio godišnjicu i Instagram je odao priznanje serijalu o popularnom čarobnjaku i to ilustracijama jednog od fanova Harija Potera.Blic.rs


Нема коментара:

Постави коментар