субота, 27. мај 2017.

Tom Harrell svira na "Nišvilu"





Tom Harrell, jedan od najpoznatijih svetskih džez muzičara, sviraće sa svojim sastavom "Tom Harrell Trip" na ovogodišnjem džez festivalu "Nišvil", koji će biti održan od 10. do 13. avgusta na Tvrđavi u Nisu.

U sastavu američkog trubača, fligelhorniste, kompozitora i aranžere su tenor saksofonista Santi de la Rubia, kontrabasista Ugona Okegvo i bubnjar Adam Kruz.

-Svirački stil Harela vodeći džez kritičari smatraju najprefinjenijim miksom snage Kliforda Brauna i liričnosti Četa Bejkera. Harel je tokom karijere duže od pola veka stekao reputaciju jednog od najinventivnijih džez kompozitora i aranžera i to ne samo kada je reč o post-bopu. Samo pod svojim imenom snimio je 32 albuma i održao na hiljade koncerata, višestruki je pobednik u tradicionalnim izborima najboljih džez muzičara (kako od strane kritičara, tako i po glasovima čitalaca) specijalizovanih magazina kao što su “Downbeat” i “Jazz times”- navode iz “Nišvila”.




Harel je trubu počeo da svira kao osmogodišnjak, a posle diplomiranja kompozicije na čuvenom Stenford univerzitetu, pridružio se čuvenom Big bendu Stena Kentona. Na spisku poznatih muzičara sa kojima je nastupao i snimao su i sve same legende džeza: Vudi Herman, Azteca, Horas Silver, Sem Džouns, Li Konic, Džordž Rasel, Mel Luis, Čarli Hejden, Dizi Gilespi, Roni Kjuber, Bob Brukmajer, Lajonel Hempton, Bob Berg, Bobi Šou, Fil Vuds, Džo Lovano, Charlie Haden’s Liberation Orchestra, Art Farmer, Čarls Mekfirson...

-Sve ovo još više dobija na težini kada se zna da Harel - koji ima status jednog od najkreativnijih i najbeskompromisnijih džez muzičara i kompozitora svog vremena - boluje od paranoidne šizofrenije. On se protiv ove bolesti hrabro i uspešno bori već decenijama, kako sam kaže, pre svega muzikom koja mu je najbolja terapija. Svi koji su imali priliku da ga slušaju uživo, slažu se da je njegova vizuelno statična pojava na bini u totalnoj suprotnosti sa pravom lavinom emocija koje izaziva njegova muzika - naglašavaju organizatori “Nišvila”.

Нема коментара:

Постави коментар