уторак, 30. мај 2017.

Festival NAJKRAĆEG FILMA NA SVETU od 02. do 04. juna u Rumi





Četvrto izdanje Međunarodnog festivala jednominutnog filma Mister Vorky biće održano od 02. do 04. juna u Kulturnom centru Ruma.


U dva takmičarska programa, prema izboru selektora festivala, filmskog reditelja Marka Kostića, biće prikazano 105 najkraćih svetskih filmskih ostvarenja.

U konkurenciji za nagradu za najbolji domaći film takmičiće se sedam jednominutnih filmova. O nagradama festivala odlučivaće međunarodni tročlani žiri u sastavu: Sunčica Fradelić, filmska autorka i predsednica Kino kluba Split, Radoj Nikolov, filmski autor iz Bugarske i Goran Miloradović, istroričar kulture iz Beograda.

Glavna tema ovogodišnjeg festivala je „Novac i film“, u okviru kojeg će (pored pratećeg teksta Marka Kostića) biti prikazano nekoliko kratkometražnih filmova kao i dugometražni igrani film „Mesec od papira“ iz 1973. godine u režiji Pitera Bogdanoviča.

Prateći program je popunjen prezentacijama i predavanjima, između ostalih, domaćeg filmologa Božidara Zečevića na temu „Vorkapić, Vinaver i srpski avangardni film“ u saradnji sa Srpskim filmološkim centrom. Takođe, biće upriličena prateća izložba „Vorkapić – crteži“.

Autori vizuelnog dizajna plakata i nagrada festivala su lokalni umetnici Dejan Delić i Branislav Crvenković, uz pomoć norveškog animatora Runea Eriksona, koji je zadužen za animiranu špicu festivala.

Osnivač i organizator festivala je Nezavisni filmski centar Vorky Team iz Rume, čija je misija propaganda života i dela velikana filmske umetnosti - Slavoljuba Slavka Vorkapića. Pokrovitelji festivala su Ministarstvo kulture i informisanja Rapublike Srbije i Opština Ruma a suorganizatori su Kulturni centar, Zavičajni muzej i Mesna zajednica Dobrinci.

Нема коментара:

Постави коментар