недеља, 30. април 2017.

Music & Art PRESS INTERVJU - Danijel Armuš, bend ARMUŠI



Armuši: Magdalena Armuš - vocal, synth, Danijel Armuš - synth, keyz, bass synth
David Armuš - electric drums, sampler, je kragujevački porodični sastav nastao 2011. godine u Vrnjačkoj Banji. Njihove pesme žanrovski su potkovane u elektro sint, disko, pop i ambijentalnu muziku. Zanimljivost benda jeste da u sastavu nemaju gitaru i bas gitaru i čine ga samo tri člana, što ne umanjuje značaj odlične svirke, energije i dobre atmosfere koju pružaju publici. Iza sebe imaju nekoliko snimljenih autorskih pesama, jedan studijski album i mnogobrojne nastupe po Srbiji i regionu kako na festivalima tako i po klubovima. 






Music & Art PRESS : Muzička, talentovana porodica, Armuš. Kako ste došli na ideju da započnete rad kao bend?

Danijel Armuš : Ideja je došla spontano. Nastali smo u Vrnjačkoj Banji. Tamo smo rodjeni i dolazimo iz tog mesta. Pohadjali smo nižu muzičku školu u Vrnjačkoj Banji, zatim, završili Srednju muzičku školu u Kraljevu. Usavršavanje na muzičkom polju nastavili smo upisom na fakultet u Kragujevcu.
E, tu smo napravili prve muzičke korake kao bend. Van faksa, odlazili smo često na svirke po klubovima u Kragujevcu. Slušali naše prijatelje, drugare, kolege. Kupili iskustva, savetovali se, organizovali smo i sešne gde smo se mi muzičari skupljali i stvarali muziku na licu mesta. I malo po malo, dodjemo do ideje da osnujemo sastav. Magdalena je počela da peva, David nastavio sa bubnjem, a ja kao klavijaturista, upotpunio zvuk levom rukom kroz bas deonice, u stilu Dorsa, samo drugačiji žanr.
I, tako nastaju Armuši, prve autorske pesme i prvi koncerti u Kragujevcu. Za ime benda se nije dugo čekalo. Imamo specifičnije prezime, porodica smo, i nismo imali o čemu da razmišljamo.


Music & Art PRESS : Kako izgleda raditi sa porodicom...

Danijel Armuš : Ima prednosti a i mana. Postoje česta neslaganja medu nama, ali to je sve normalno u svakom bendu, a kamoli ne u porodičnom. Ono što je najbitnije je da se veoma dobro slažemo i gradimo iste ideje. Kao porodica, raspad benda se ne dovodi u pitanje, pogotovo u ovom trenutku kada živimo svi u jednom gradu. 


Music & Art PRESS : Prenosite publici jasnu ljubavnu, pozitivnu i duhovnu poruku...Da li je to muzika koju bend stvara?

Danijel Armuš : Da. Ne pronosimo ljudima klasične i već iscrpljene teme koje se vezuju za društvo, politiku, probleme, ljubav izmedu dvoje itd. Naši tekstovi su jasni i konkretni. Postoji mnogo veća ljubav iznad ove zemaljske. Nadrealna, nezamisliva, večna. Smatramo da smo mi na ovoj zemlji samo prolaznici. Mi verujemo samo u dobro. Zlo je stvorio čovek. Naša muzika je ljubav, vera i nada, kako i glasi jedna naša pesma. Zapravo, naši tekstovi su u žanru gospel muzike, jaka hrišcanska poruka. Smatram da bi čovek trebao da se produhovi, na prvom mestu, a onda sve ostalo ce doći na svoje. Ne smemo materijalne stvari stavljati u prvi plan. 


Music & Art PRESS : Imate li muzičke uzore koji vas inspirišu da stvarate baš ovakvu muziku i da li je to muzika koju inače slušate?

Danijel Armuš : Odrastao sam uz rok, bluz, džez i gospel. To je muzika koju najviše volim i koja me inspiriše. Motivacija za stvaranje našeg žanra upravo dolazi iz takvih pravaca. Svidja mi se ta dobro organizovana harmonija i jednostavane i pevljive melodije. Inspiraciju nalazim i u potpuno drugim stilovima muzike, konkretno u sint popu. Dosta slušam i bendove kao što su Air, New Order, Kraftverk... Dobio sam i inspiricaju i neke ideje od naših izvodjača, konretno od Vasil Hadžimanova i Darkwood duba. Jednostavno, nismo ograničeni po pitanju muzike. To je i specifično u našem bendu. Mi spojimo sve po malo, ali opet svedemo u naš stil, da ne bi došlo do kopiranja, iako je to danas teško izbeći.


Music & Art PRESS : Pored autorskih numera, prvenstveno sa albuma "Novi dan", izvodite i obrade starih poznatih pop hitova aranžirane u vaš prepoznatljiv stil.

Danijel Armuš : Da. Iako smo sto posto okrenuti stvaranju autorske muzike, uvek volimo da odsviramo pesme koje smo prvo naučili i sa kojima smo napravili prve probe. Medju nama smo uvek govorili: "E, za sledeću probu skini ovu pesmu. Dobra je. Ljudima će da se svidi. Tako nešto možemo i mi da radimo"... Sviranjem drugih pesama od poznatih bendova smo takodje vukli inspiraciju. Dobro je što te pesme ne skidamo u potpunosti, kao bih rekao, kao jedan “cover” bend. Ne, mi je skroz izmenimo. Sačuvamo kostur, ali je improvizujemo u naš stil. Želimo da je odsviramo kao nijedan drugi bend. Konkretno, na koncertima volim da odsviramo Blue Monday od New Ordera.





Music & Art PRESS : Nastupali ste na mnogim festivalima, u dosta klubova širom zemlje, u Kragujevcu i Nišu pred nastup Nika Vujičića, a zanimljivo je i to da se uvek odazivate na humanitarne koncerte...

Danijel Armuš : Nastupali smo na mnogo demo festivala po Beogradu i širom Srbije. Značilo je. Skupljali smo iskustva sa velikih bina. Upoznali mnogo drugih bendova i izvodjača sa kojima smo dan i danas u kontaktu. Skupili smo i publiku. Dobili smo i priliku da nastupamo na nacionalnim televizijama. Prihvaćeni smo uvek sa velikim ovacijama., Za svaki početni mladi bend je to lepo iskustvo. Sada smo već u fazi kada idemo stepenik više.
Nik Vujičić je bio posebno iskustvo. Svirali smo uoči njegovog govora u Kragujevcu i Nišu, u hali Jezero odnosno hali Čair. To je za nas bio jedan veliki dogadjaj. Imali smo priliku da se posle družimo sa Nikom. Upoznali smo čoveka koji će jednom rečenicom da ti da neverovatnu volju za rad. Zaista inspirativno.
Poseban koncert nam je bio u Preševu. Mislim da smo jedini bend iz Srbije koji je tako nešto uradio. Organizovali smo koncert za migrante. Bilo je predobro. Slušali su naše autorske pesme i reagovali kao da su u svetu poznate. Vidi se da doživljavaju muziku. Iskreni su. Nezahvalno je nabrajati gde smo do sad svirali, ali evo nekih od gradova: Beograd, Novi Sad, Novi Pazar, Vrnjačka Banja, Kraljevo, Podgorica, Rijeka, Čakovec, Kragujevac, Jagodina itd itd...


Music & Art PRESS : Šta mislite o muzičkoj sceni kod nas?

Danijel Armuš : Potrebna je veća medijska podrška. Finansijska podrška za snimanje, spotove ili turneje. Bolji termini na festivalima za nepoznate autorske bendove, jer znam da ih ima mnoštvo kvalitetnih, koji će se publici sigurno svideti, a da organizatori ništa ne izgube. Naša scena ima šta da pokaže. Možda je dobra varijanta da se organizuju više televizijskih emisija i muzičkih takmičenja za bendove. Da se učestalije pojavljuju muzički autori u programu.


Music & Art PRESS : Šta bend Armuši danas radi? Koji su planovi i da li se razmišlja o novom albumu?

Danijel Armuš: Ne fokusiramo se na album. Na prvom mestu nam je da snimamo... Pesmu po pesmu. Album ce doći vremenom. Zbog drugih obaveza, snimanje ide sporije, ali je bitno da ide. Sada je u toku produkcijski rad na novom singlu. Objavićemo ga do kraja proleća. Jurimo i nova mesta za koncerte. Radimo i punom parom u kulturnom centru UMMUS koji smo osnovali mi sami uz pomoć naših prijatelja umetnika i entuzijasta iz Kragujevca. Generalno, pored benda, radimo na kulturno-umetničkoj sceni. To nam je i pomoglo da kao bend stvorimo nove kontakte i napravimo nove koncerte van Kragujevca.


Music & Art PRESS : Poruka za kraj...

Danijel Armuš : Ono što radiš treba da voliš... ☺




Нема коментара:

Постави коментар