уторак, 28. март 2017.

Snežana Petrović - visual artist,likovni stvaralac mlađe generacije čija dela pripadaju umetničkom žanru figurativnog nadrealizma i fantastičnog slikarstva.




Snežana Petrović je likovni stvaralac mlađe generacije čija dela pripadaju umetničkom žanru figurativnog nadrealizma i fantastičnog slikarstva.

Dejan Đorić - likovni kritičar o Snežani Petrović i izložbi "Alhemija života" održanoj u beogradskoj Kući Đure Jakšića - u časopisu „Pečat”

NOVA NADA NAŠE FIGURACIJE

"Jedna lepa devojka lepog imena sada smelo stvara ne fantastičnu već možda bolje reći čarobnu umetnost, priča začaranu priču o snovitim prinčevima i njihovim nevestama, bajku o princezama, vitezovima i čudovištima, ribama i balonima, devicama i duhovnim ratnicima. Njeno slikarstvo mogu i deca da razumeju mada je namenjeno odraslima. U tome ovde nema srodnike, a u svetu joj je najbliža Remedios Varo. Njena ikonografija ne boluje od likovnog zla, estetike ružnog, demonologije, satanizma i monstruoznog, u čemu je prečesto završavala i iživljavala se izmaštana umetnost. Imaginarijum Snežane Petrović vrelo je dobrih vesti, slike kao radosti za oko, sećanja na ljupka bića, dame i galantne džentlmene sa evropskih dvorova. Njen govor je skriven, alhemijski, a svet krajnje simboličan, time i neiscrpan. Mogu se praviti različite klasifikacije tog vizuelnog simbolizma, ali njen izbor tema i motiva idealno nestaje u nedokučivom, tajnovitom i poetskom, ostavljajući posmatraču da naslućuje i proživljava delo. Konačno, ecce pictor, evo slikarke čiji je hermetizam razumljiv i prihvatljiv, koja se vraća ženstvenom na najbolji mada najteži način – virtuoznim, zaboravljenim, a sve češće i zabranjenim umećem.
Ne samo da je po opštem mišljenju ona jedina nova nada naše figuracije i ne samo da sve bolje stvara već joj se u toj meri otvaraju vrata uspešne karijere u zemlji i inostranstvu… Za njena dela se zanima javnost, mnogi kolekcionari i sve češće evropski galeristi".













dr Snežana Petrović, rođena 1977. godine u Novom Sadu, Srbija. Diplomirala na Akademiji umetnosti Univerziteta u Novom Sadu 2004. godine na odseku grafika u klasi profesora Milana Stanojeva. Magistrirala 2008. godine na Akademiji umetnosti Univerziteta u Novom Sadu, odsek grafika u klasi profesora Radovana Jandrića. Doktorirala 2015. godine na Fakultetu likovnih umetnosti Univerziteta umetnosti u Beogradu na studijskom programu grafika pod mentorstvom profesora Žarka Smiljanića.
Do sada je učestvovala na oko 100 grupnih i realizovala 17 samostalnih izložbi u zemlji i inostranstvu.
Dobitnica je nekoliko nagrada i priznanja za svoj umetnički rad: Specijalna nagrada žirija „Premio Acqui 2011” za grafiku „Pogled iz drugog ugla” (2009.) u tehnici mecotinte, X Međunarodno bijenale grafike, Acqui Terme, Italija, jun 2011.

Njeni radovi nalaze se u kolekcijama mnogih nacionalnih galerija i muzeja u Italiji, Rusiji, Mađarskoj, Engleskoj, Srbiji, Maleziji, SAD. Član je ULUS-a, ULUPUDS-a i SULUV-a.

Нема коментара:

Постави коментар