уторак, 28. фебруар 2017.

Na današnji dan, 28. februara 1939. godine izašao je prvi broj "Politikinog zabavnika"



Na današnji dan, 28. februara 1939. godine izašao je prvi broj "Politikinog zabavnika". Ime je nastalo nakon konkursa koji je "Politika" objavila poslednjeg dana prethodne godine i u kome se tražio naziv novog časopisa, a petina prispelih predloga nosila je ovo ime, dok je za kumu izvučena devetogodišnja devojčica Antonija Savić.
"Zabavnik" je u početku bio u obliku dnevnih novina na dvanaest stranica, i izlazio je dva puta nedeljno – utorkom i petkom. Pored tekstova, priča i zanimljivosti, u njemu su objavljivani mnogi stripovi, kako Diznijevi, tako i drugi strani i domaći, pa su za njega stvarali Đorđe Lobačev, Moma Marković, Sergej Solovjev i ostali domaći velikani devete umetnosti. Do Drugog svetskog rata prosečan tiraž dostigao je broj od oko 40 000 po izdanju, a poslednji predratni broj izašao je u petak 4. aprila 1941. godine. Posle rata, Ribnikar je odlučio da ponovo pokrene ovaj časopis tek 1952. godine.
Šesnaest godina kasnije "Zabavnik" je prešao sa novinskog formata na manji format časopisa, počeo je da izlazi u boji, i u sredini se pojavio strip na više strana, uz dotadašnje kaiševe i zasebne table, a najveći tiraž dostigao je sredinom sedamdesetih godina kada je štampano više od 300 000 primeraka.
Uz još neke izmene do današnjih dana, "Politikin zabavanik" je i kroz teška vremena raspada bivše države, sankcija i bombarodavanja naše zemlje nastavio da izlazi, uvek uz neku prikladnu modifikaciju koju je trenutak iziskivao, i uspeo da ostane jedan od ne samo najznačajnijih časopisa, već i najkvalitetnijih proizvoda ove zemlje.

Нема коментара:

Постави коментар