среда, 25. јануар 2017.

"Mixer House" se seli na Dorćol
Nakon pet godina života i rada u Savamali, organizacija "Mikser" objavljuje da će početkom maja zatvariti kulturni centar  "Mikser House" u Karađorđevoj 46, i trajno se preseliti na donji Doćol. Takođe, najavili su da će u njihovim programaima i aktivnostima od avgusta moći da uživaju i Sarajlije.

Mikser House, jedinstveni kreativni centar Beograda koji je tokom pet godina svog postojanja u Savamali ugostio više od milion ljudi, odlukom uprave kuće zatvara se 1. maja 2017. godine.

"Vreme je za velike promene. Kulturna organizacija Mikser najavljuje migraciju "Mikser festivala 2017" iz Savamale na donji Dorćol, u industrijski kompleks "IMK – Industrija metalnih konstrukcija", koji će se održati od 25. do 28. maja, a čime će široj javnosti učiniti dostupnim još jedan biser posleratnog industrijskog nasleđa Beograda. U čvrstoj nameri da se energija Miksera ne ugasi u Beogradu, gradu u kojem je nastala i proslavila ga van granica naše zemlje, organizacija Mikser pokrenula je inicijativu za trajno preseljenje Mikser House-a u kompleks IMK kojom se zalaže za očuvanje impresivne hale i revitalizaciju čitavog IMK kompleksa kao vrednog dela prve industrijske zone Beograda. U saradnji sa brojnim kreativnim i umetničkim kolektivima, transformisali bismo kompleks IMK u centar kulturnog i urbanog razvoja donjeg Dorćola, po uzoru na spontane procese  koji su započeli u beogradskom kvartu Savamala pre pet godina" - navode u organizaciji.
Koliko je Mikser haus bio važna tačka na Savamali govore i prilozi vodećih vodećih svetskih medija, od CNN-a koji je Mikser House-u kao regionalnom kulturnom fenomenu posvetio tri reportaže, do "Gardiana" koji redovno prati aktivnosti Miksera, uvrstivši ga među deset najinspirativnijih prostora u celom svetu.

"Imamo viziju, iskustvo, znanje i snagu da trenutno neizvesnu sudbinu "novog" Mikser House-a u Beogradu pretvorimo u novu razvojnu šansu, ali ostvarenje naše vizije zavisi od društvenog koncenzusa i preduzetničkog kapaciteta kreativnog sektora za koje ćemo se boriti u narednim mesecima, uz preko potrebnu pomoć partnerskih organizacija i institucija, stručnjaka i medija" - kažu u organizaciji.


U međuvremenu, više gradova u Srbiji i regionu zainteresovalo se da usvoji koncept takvog kulturno-društvenog centra. Kao rezultat tih inicijativa, najavljeno je otvaranje Mikser House-a u Sarajevu u avgustu 2017. godine.

"Zahvaljujemo se svim umetnicima, saradnicima, medijima, kompanijama, stranim kulturnim centrima, ambasadama i drugim partnerima na podršci i saradnji tokom ovih pet godina. Pre svih, zahvaljujemo se Beograđanima koji su posećivali više od 1500 koncerata, festivala, pozorišnih predstava, izložbi, tribina, sajmova koje smo organizovali za ovih pet godina. Obećavamo im da najbolje tek predstoji" - navodi se u saopštenju Mikser tima.


Izvor Blic 

Нема коментара:

Постави коментар