петак, 28. октобар 2016.

Omaž Milanu Mladenoviću i grupi EKVMemorijal posvećen Milanu Mladenoviću održava se svakog novembra od 2011. godine do danas. Ideja, s kojom je tada na vrata Studentskog kulturnog centra Novi Sad došla Studentska unija Filozofskog fakulteta Novi Sad prerasla je u tradiciju, čiji je osnovni cilj da tog dana podseti na najznačajnije nasleđe koje je ostalo iza EKV-a, a to je poruka ljubavi, mira i borbe za promene.

"Ne vodeći se komercijalnim interesima, već promovišući umetnost inspirisanu muzikom Ekatarine Velike, u klubu “Fabrika” ugostili smo nekoliko izložbi fotografija o EKV-u i inicirali novo viđenje Ekatarine Velike, koje je pretočeno u izložbu novosadskih studenata dizajna “Pogledaj me očima deteta”. Predstavili smo nekoliko monografija o bendu i biografija njegovih članova i razgovarali sa književnim kritičarima o umeničkoj vrednosti poezije Milana Mladenovića. Gledali smo dokumentarce i vredne arhivske snimke o EKV-u, razgovarali sa njihovim prijateljima, savremenicima i saradnicima, i uvek veče završavali sjajnim koncertima tribute bendova.
Otvarali smo teme o muzici EKV-a, o poeziji koja je sa njom činila neprikosnoveno jedinstvo, o poruci koju je ta muzika nosila, o njenom značaju i njenoj ulozi u predratnom i ratnom periodu, o tome kako je Ekatarina Velika postala kult među onima koji taj bend nikada nisu slušali uživo, koji nisu Milanovi i Margitini savremenici, koji nemaju potpisane ploče i plakate.
Iz godine u godinu, držeći se iste početne ideje, i dalje pričamo priču o muzici koja poziva na razum" - poručuju organizatori matine koncerta benda IQV koji će se održati 04. novembara 2016. u 12h u Fabrici. 

Нема коментара:

Постави коментар