уторак, 31. мај 2016.

ROK MUZEJ UŽIVO u Nišu!



Projekat ROK MUZEJ je nastao u okviru Instituta za savremenu muziku. Sa inicijativom da ROK MUZEJ postane sastavni deo našeg kulturnog života javnost je upoznata na inauguraciji oktobra 2015. godine. U svom premijernom izdanju van Beograda, ROK MUZEJ će publici predstaviti nekoliko grupa autentičnih eksponata kao što su muzički instrumenti i oprema, scenska odeća i obuća, kolekcije fotografija aktera, omoti ploča, knjige i časopisi koji tretiraju rok kulturu.

Zašto je Niš odabran da bude prvi grad u kome će izložba ROK MUZEJ započeti svoj „on the road“ život? Svakako ne slučajno! Naime, od pojave rock kulture na ovim prostorima šezdesetih godina XX veka, Niš se nametnuo kao njen kreativni centar, potpuno autentičan i nezavistan od glavnog grada – uprkos nedostatku „mainstream“ medija i diskografske industrije koji su mogli da to proprate.

Umetnici kao Perica Stojančić početkom šezdesetih su uspeli da se nametnu na nacionalnom nivou. Zatim su sledili krajem šezdesetih i poćetkom sedamdesetih čuveni Daltoni, sredinom sedamdesetih godina Lutajuća Srca, sa kraja sedamdesetih i početka osamdesetih Galjija, zatim Kerber sredinom osamdesetih pa do devedesetih – sve relevantna imena za razvoj i istorijat srpske rock kulture. Ne bih želeo da budem nepravedan prema brojnim drugim niškim rockerima koji su delovali istovremeno kada i napred pomenuti izvodjači/autori. Tu spadaju Rubinsi, Fantomi, Srećne ruke, Milozvučna radionica, Viktorija/Mama Rock, Tam Tam, Fleke i mnogi drugi. Oni na nesreću nisu dostigli popularnost i status grupa iz „prvog ešalona“ niškog rocka, mada su svojim autentičnim stilom i rukopisom to definitivno zasluživali.

Suština cele priče o rokenrolu su njeni stvaraoci. Da rokenrol ne vredi ni pet para bez žive svirke, ROK MUZEJ će dokazati svojim jedinstvenim izdanjem UŽIVO, gde ćemo pokušati bar fragmentarno da današnju publiku podsetimo na stare majstore koji će se pojaviti pred Vama! Jer rock kultura nije za tamo neki prašnjavi muzej i arhiv – već je i dalje umentički relevantna, živa!

Možda su se samo tehnički promenili načini komuniciranja publike sa autorima. Nema više singl i long play ploča, magnetofonskih traka, kaseta, pa čak je i CD postao raritet. Generacije odrasle i stasale u XXI veku sada nalaze svoje izvođače i njihova umetnička dela na Internetu. Faktor proizvodnje i distribucije tonskih i video nosača (koji je skup i uzima vreme) više nije relevantan – rock i ma koja druga kreativna disciplina dostupni su istog momenta i tu – bez dugog i ponekad neizvesnog čekanja. Ali tehnologija još uvek nije zamenila koncerte uživo. Mladi ljubitelji rock kulture tek tu mogu da osete i verifikuiju istinske vrednosti.

ROCK MUZEJ UŽIVO u Vašem gradu je svojevrsan podsetnik na tu činjenicu. To nije isključivo nostalgija matorih ili prikupljanje zaostalih artefakata po nekakvim prašnjavim vitrinama. To je jedna multimedijalna, postmoderna, dinamična, živa i još uvek privlačna priča!

Srdjan D. Stojanović

Нема коментара:

Постави коментар