понедељак, 30. мај 2016.

Osmi Mikser festival, u beogradskom kvartu Savamala, od 08. do 12. juna


Osmi Mikser festival, najveća regionalna smotra kreativnosti i inovacija, održava se peti put u beogradskom kvartu Savamala, od 08. do 12. juna 2016. godine pod sloganom „Osetljivo društvo / Sensitive Society”, snažno obojen temama rodne ravnopravnosti i ženskog stvaralaštva, društvene jednakosti, otvorenog dijaloga, mulikulturalnosti i efikasnijeg rešavanja konflikta.
Fokus ovogodišnjeg Mikser festivala je trostruk i u centar pažnje, pod kapom noseće teme “Osetljivog društva”, donosi žensko stvaralaštvo i rodnu ravnopravnost, zatim izbegličku krizu i moguće pravce integracije izbeglica u evropsko društvo, i na kraju na otvorene platforme za razmenu znanja i ideja.

Oslanjajući se na ova tri fokusa, Mikser festival teži da istraži društvene koncepte kojima građani i kreativni profesionalci mogu da utiču na aktuelne društvene procese kako bi unapredili kvalitet svakodnevnog života, otvorili put za direktniju saradnju sa osetljivim i ugroženim grupama i promovisali humane vrednosti, empatiju i ljubav.

Celokupni program festivala biće podeljen u nekoliko segmenata kao što su Mikser razgovori, izložbe, radionice, predavanja, debate, performansi, muzika, programi za decu i mlade, Mikser Kino, a zajednički imenilac svim programskim celinama biće uklanjanje granica sa kojima se ljudi suočavaju zbog rodnih, starosnih, rasnih, etničkih, religijskih ili kulturnih razlika.

Na glavnom stejdžu, u Depo magacinu u Travničkoj 3, smenjivaće se muzičke veličine iz regiona koje su u značajnoj meri doprinele definisanju balkanskog zvuka, a poseban akcenat biće stavljen na žensko stvaralaštvo u polju muzike.

Tako će prvog dana festivala, 08. juna, na Miksalištu nasupiti jedan od najbolih koncertnih sastava u regionu, Elemental i muzičar, pesnik i medijski manipulator Rambo Amadeus, čiji će gost na Mikser festivalu biti Beti Đorđević, kao i Rambita Amadeus, koju će Rambo na Mikser festivalu prvi put predstaviti široj javnosti.

 Drugog dana Mikser festivala, na Miksalištu će nastupiti muzički fenomen koji svojim stvaralaštvom piše novu istoriju sevdalinki, ansambl Halka predvođen Božom Vrećom, dok će nakon njih na scenu stupiti jedan od omiljenih gradskih izvođača, Kralj Čačka, kome će se specijalno povodom Mikser festivala na bini pridružiti sopran Katarina Jovanović.

Trećeg dana festivala, 10. juna, na Miksalištu će se dogoditi sudar iskustva i mladosti, kada će na glavnoj bini Mikser festivala nastupiti legendarni majstor frule Bora Dugić i mlada nada domaće muzičke scene, trubačka princeza Danijela Veselinović sa orkestrom.

Beogradska publika će 10. juna u Savamali imati priliku da uživa u majstorijama jednog od najistaknutijih umetnika srpske muzičke scene, koji se s pravom svrstava među najveće narodne umetnike u svetu. Bora Dugić je u dosadašnjoj karijeri izdao preko 20 tonskih i video izdanja, snimao je i komponovao muziku za brojne domaće filmove i pozorišne predstave, gostovao na svim kontinentima i održao veliki broj solističkih koncerata, stekavši brojne poklonike u svetu.
Čuvenom muzičkom bardu, na sceni će se 10. juna pridružiti orkestar mlade Danijele Veselinović, koja je domaćoj javnosti poznata kao prvi ženski vođa trubačkog orkestra. Orkestar “Danijela” postoji od 2003. godine, kada je Danijela u Guči od čuvenog Bobana Markovića dobila trubu i titulu “male trubačke princeze”. Od samog osnivanja orkestar aktivno nastupa na brojnim festivalima i takmičenjima u zemlji i regionu, ali i širom Evrope.

U subotu, 11. juna, na glavnom stejdžu Mikser festivala, nastupiće orkestar “Crne mambe” iz Niša, poznat po sjajnoj zabavi koju donose kombinujući zvuke trube, jazz i bluez ritmove.  Orkestar je, sa ciljem da ostavi originalan pečat u muzičkoj istoriji Balkana, sedamdesetih godina osnovao kralj romske muzike, Šaban Bajramović, a “Crne mambe” će upravo u njegovu čast svirati na bini Miksališta. Veče će biti započeto projekcijom filma “Šaban” Miloša Stojanovića, a “Crnim mambama” će se na bini pridružiti i specijalni gosti, muzičari koji su sarađivali ili bili inspirisani njegovim stvaralaštvom, koji će dodatno upriličiti veče posvećeno umetniku koji je ostavio neizbrisiv trag u world music žanru.

Četvrtog Mikser festivala, nastupiće i neprikosnoveni vladari srpske trube, Orkestar Bobana Markovića. Nekoliko puta u karijeri proglašavani najboljim orkestrom u našoj zemlji, njihova muzika definisana je zvukom romskog nasleđa, uz uticaje drugih bliskih muzičkih i kulturnih tradicija. Boban Marković, koji je svoju prvu među mnogima “Prvu trubu Guče” osvojio sa samo 20 godina, kasnije ovenčan nagradom “Maestro trube” i nagadom “Songlines” magazina za najboljeg trubača na svetu, najavio je da će specijalno na Mikser festivalu, odsvirati i otpevati pesmu Šabana Bajramovića, uz već prepoznatljiv bogat repertoar.


Poslednjeg dana Mikser festivala, 12. juna, na Miksalištu će nastupiti legendarni sastav Mostar Sevdah Reunion, a kao specijalna gošća, pridružiće im se kraljica romske muzike, Esma Redžepova.
Esmu Redžepovu će publika imati priliku da čuje 12. juna na Mikser Festivalu, kada će nastupiti kao specijalna gošća jednog od najboljih world music grupa i sastava sa kojim je već nekoliko puta sarađivala, sastava Mostar Sevdah Reunion, koji se nakon veoma uspešnog rasprodatog novembarskog koncerta u Mikser House-u, ponovo vraćaju pred beogradsku publiku.


Нема коментара:

Постави коментар