петак, 22. април 2016.

Rok buka Vračara - Plejboj, Dža ili Bu, Kazna Za Uši, 22.april


                      Rok buka Vračara - Plejboj, Dža ili Bu, Kazna Za Uši, 22.april

Vračar je preko pedeset godina centar Rock'n'Roll scene Beograda – još od legendarnog omladinskog centra „Euridika“ u Molerovoj ulici u kome je scena počela da se razvija i u kome su organizovane prve igranke. Igranke su se nastavile širom Beograda, rok muzika se razvijala a jedno od poznatih mesta postao je i popularni Božidarac.
Sala Centra za obrazovanje i kulturu “Božidarac 1947” je renovirana sredstvima iz budžeta Gradske opštine Vračar 2011. godine. Od tada se u sali Božidarca redovno dešavaju koncerti, izvođenja pozorišnih predstava i Božidarac ponovo postaje mesto okupljanja mladih koji kritički razmišljaju.
Festival „Vračar Rocks“ se već petu godinu za redom dešava u sali COK „Božidarac 1947“ i zauzima posebno mesto na mapi kulturnih dešavanja u Beogradu. Ovaj festival postao je kultni beogradski festival za kratak period a Božidarac jedno od najpopularnijih mesta novih generacija koje slušaju rok muziku.
Centru za obrazovanje i kulturu „Božidarac 1947“ organizuje veliki koncert vračarskih bendova koji su više puta nastupali na festivalu „Vračar rocks“. Nastupaju legendarne grupe Plejboj, Dža ili bu i Kazna za uši. Koncert počinje u 20:00 časova.
COK “Božidarac 1947” ovaj koncert organizuje sa posebnim zadovoljstvom, kako zbog renomiranih vračarskih bendova koji će nastupiti, tako i zbog važnosti negovanja muzike koja preispituje, kritikuje društvene pojave i mladim generacijama prenosi vrednosti koje su često zaboravljene i zanemarene.


Grupa Plejboj od početka devedesetih jedna je od najprepoznatljivijih na beogradskoj rok sceni, od nastanka je vezana za Vračar gde imaju probe a većina članova benda i živi. Posle kratkog razlaza, bend se ponovo okupio i od 2006. se vratio na scenu. Slušaoci radija 202 izabrali su njihovu pesmu „Ko je ko“ za jednu od 60 najboljih koje je izdao PGP –RTB u svojoj šezdesetogodišnjoj izdavačkoj delatnosti.

Dža ili bu postoji od 1987. godine, a ponovo je aktivan od 2003. godine nakon kratkog prekida rada iz 1999. Na festivalu „Vračar Rocks“ proslavili su 25 godina svog rada, poznati rok novinar Petar Janjatović je čak sedam pesama ovog benda uvrstio u svoju knjigu „Pesme bratstva, detinjstva & potomstva: Antologija ex YU rok poezije 1967 – 2007).

Kazna za uši je garaž rok bend formiran u jesen 1986. godine u Beogradu i zauzima značajno mesto na sceni od nastanka do danas. Na čuvenoj Zaječarskoj gitarijadi su osvojili nagradu publike, a njihova pesma „Koska“ proglašena je za „Rok en rol himnu Srbije“ na festivalu Bezi bendovi Srbije. Po rečima frontmena Ivana Đorđevića Iveka bend Kazna za uši je nastao kao potreba tri drugara da muzikom pokažu ostatku sveta da je sve moguće i da samo treba biti uporan i dosta vredan.

Нема коментара:

Постави коментар