понедељак, 28. мај 2018.

“PozitivNI” festival uskoro u Nišu




“Ulični” festival koji spaja sve vrste umetnosti počinje 31. maja i održava se na dve lokacije do 3. juna - u Dušanovoj ulici i parku Čair, a organizatori kažu da je namenjen svim generacijama. PozitivNI ove godine spaja sport i muziku, pozorište i izlete, a svi programi su besplatni.

Ovaj niški festival je nastao pre nekoliko godina, a oni koji su ga osmislili kažu da su time hteli da probude duh urbanog Niša, koji je devedesetih ostao zakopan u Dušanovoj ulici, koju starije generacije pamte po najboljim svirkama u gradu.

PozitivNI su tu da taj duh vrate gradu, u njegovu slavu, i na njegovoj slavi! Zapravo, termin održavanja festivala određen je tako da se poklapa sa datumom gradske slave - Danom Svetog cara Konstantina i carice Jelene koji se obeležava 3. juna - navode organizatori.

Novina ove godine je što će festival trajati 4 dana i to na dve lokacije - u parku Čair i Dušanovoj, a program je namenjen svim uzrastima i organizatori su uvereni da će svako pronaći nešto zanimljivo za sebe. Biće to spoj klasicizma i alternative, preplitaće se sport i muzika, pozorište i izleti, a dodaju da će kroz interakciju posetioci učiti o umetnosti, koju će kasnije i slušati.

Program festivala:

Dan 1: 31. maj "KlasičNI" – Park Čair, 18 do 22 sata

Prvi dan festivala će, kako najavljuju, posetioce vratiti u prošlost i dati im odgovore na pitanja - šta je to ostalo u istoriji, ko je to ostavio, kako je izgledalo, kako je zvučalo?

Sve možete saznati šetajući se Čairom, gde će biti postavljeni razni punktovi organizovani po istorijskim epohama, zatim kamerni sastavi, solisti i instrumentalisti, radionice, a okolo će šetati i glumci sa kostimima koji su nam stigli pravo iz klasicizma - najavljuju organizatori.

U večernjim satima će, dodaju, biti održan veliki koncert klasične muzike, kojim će zvanično biti otvoren ovogodišnji PozitivNIfestival.

Dan 2: 1. jun "AlternativNI" – Park Čair, 18 do 01 sat

Drugi dan je rezervisan za modernu umetnost, a oni koji budu posetili festival moći će da se upoznaju sa stripom, grafitima, body art-om, alternativnim plesom, džez baletom, najavljuju organizatori, kao i da se oprobaju u svemu tome.

Uveče će na bini koja će biti postavljena u čairskom parkunastupati Irie FM i Zemlja gruva, a na bini "mostić" 10 bendova rok i alternativne muzike, koji su izabrani na konkursu.

Dan 3: 2. jun "RadosNI" – Park Čair, 10 do 20 sati

Program trećeg dana u parku je namenjen aktivnostima koje će zabaviti najmlađe, a organizatori najavljuju da će i ove godine nastupiti jedan od najpoznatijih jutjubera Yasserstain.

Organizovane su radionice različitog sadržaja, kao i celodnevni nastupi najmlađih muzičara, plesača, pevača, horova i orkestara - dodaju.

"NIški" – Dušanova ulica, 18 do 01 sat

Tog dana će u Dušanovoj ulici program biti usmeren na "oživljavanje duha" dobrog, starog, urbanog Niša iz osamdesetih godina, a organizatori kažu da time žele da pokažu mlađim generacijama kako je nekada ovo mesto izgledalo.

Biće organizovane izložbe stripova i ploča, zatim revija, a biće i slikara i portretista - navode organizatori.

Sa zalaskom sunca, kako najavljuju, publiku očekuju koncerti izuzetnih tribjut bendova – Amy's House (tribjut pevačice Ejmi Vajnhaus) i The GIFT (tribjut slavnom muzičaru Dejvidu Bouviju).

Dan 4: 3. jun "PrirodNI" – Park Čair, 10 do 20 sati

Poslednjeg dana festivala organizovaće veliki zajednički izlet u Čairu.

Biće to dan u znaku porodice, sporta i rekreacije, gde će svi posetioci moći da se igraju i zabave uz različite rekvizite i treniraju sa sportistima niških sportskih klubova koji će održati celodnevni trening sa posetiocima - kažu organizatori.

Pozivaju sugrađane da posete njihov festival, za koji je ulaz osmeh i pozitivna energija, da zajedno slave ljubav, sreću, umetnost, igru, sport i prijateljstvo.








Izvor:Južne vesti

Нема коментара:

Постави коментар