недеља, 27. мај 2018.

Izložba "Umetnost kao rokenrol – rokenrol kao umetnost"




Multimedijalna izložba „Umetnost kao rokenrol - rokenrol kao umetnost“ problematizuje rok muziku kao kulturni fenomen koji je radikalizovao vezu sa likovnom umetnošću i na taj način uklonio granice između visoke i popularne kulture.





Izložba projektuje stav vizuelnih umetnika i fascinaciju rok muzikom, kroz video radove, slike, dizajn omota albuma, skulpturu, tekstilne tehnike, strip i otkriva kako se muzika prikazuje iza iskustva sveta umetnosti i kulture. Implementacijom likovnih i primenjenih umetnosti u rok muziku, stvorila se sinergija u domenu emocije, estetike, autentičnosti, ritma, boje, energije i pogleda na život. Njihova otvorenost za dijalog omogućila je ogledanje vizuelnih umetnosti u muzici i obrnuto, i na taj način je raskinut stav prema umetnosti kao ,,nedodirljivom entitetu’’. Ishod ovih spojeva rezultirao je prevazilaženjem granica izraza sopstvenog žanra i stvaranjem magnetizma oslobađajućeg procesa koji je zbližio njihove jezike.



Izlagači koji kroz različite poetike i likovne tehnike predstavljaju svoj doživljaj i stav prema rok muzici su: Kosta Bunuševac, Rastko Ćirić, Uroš Đurić, Nenad Racković, Zlatko Cvetković, Jugoslav Vlahović, Jakša Vlahović, Nikola Radosavljević, David Vartabedijan, Anamarija Vartabedijan, Aleksandar Leka Mladenović,  Mića Stajčić, Simonida Rajčević, Saša Mihajlović, Vladimir Perić Talent, Saša Stojanović, Miomir Grujić Fleka i Stefan Katanić.

Izložba ,,Umetnost kao rokenrol – rokenrol kao umetnosti” će biti održana u galeriji UK Parobrod od 04 -14. juna.



U sklopu izložbe održaće se tribina na temu rokenrola i njegove veze sa vizuelnim umetnostima na kojoj će govoriti Dragan Ambrozić i Momčilo Rajin. Moderatorka tribine: Jelena Pavićević




Autorka koncepta izložbe i organizatorka: Jelena Pavićević, teoretičarka umetnosti
Kontakt: 060 151 5005; jelena89placebo@gmail.com





Нема коментара:

Постави коментар