среда, 2. мај 2018.

Izložba slika i knjiga Anamarije Vartabedijan "U potrazi za svetim znakom"




Izložba slika i knjiga umetnika Anamarije Vartabedijan "U potrazi za svetim znakom" održava se od 04 do 24. 5.  2018. u Galeriji Atrijum, Biblioteka grada Beograda, Knez Mihailova 56, Beograd.
Otvaranje izložbe je u petak 04. maja. u 19.00 sati.




Izložbu će otvoriti Natasa Rill, istoričar umetnosti - kustos galerije.
Kao gosti pojaviće se Anush Balayan koji će govoriti stihove na jermenskom jeziku i  Bassman Bojan Art koji će na električnoj gitari izvesti Hacaturijanovu Igru sablji.






"Izložba Anamarije Vartabedijan „U potrazi za svetim znakom“ predstavlja autorski pogled i subjektivno reagovanje na kompleksnost sveta umetnosti u kome se javljaju, ukrštaju i prepliću pitanja ljudskog bića i njegovog porekla.
Predmet istraživanja ovog eksplicitnog doktorskog projekta uključuje sliku i simbol u funkciji oblikovanja knjige, pesama jermenske poezije, zatim stvari koje je vreme rasulo, temu kontinuiteta, igre mitskih, etnoloških, arheoloških, istorijskih i religioznih diskursa jermenske kulturne baštine. Projekat Anamarije prikazuje kako svet umetnosti prodire u delo i kako se ono otkriva iza kulturalnih naslaga.
Cilj umetničkog istraživanja je isticanje vrednosti i negovanje kontinuiteta jermenske kulturne baštine bliske našem narodu.
U istraživanju je primenila sintetički metod zasnovan na komparativnoj deskripciji, empirijskom i faktografskom izučavanju istorijsko-umetničkog materijala i tumačenju izabrane poezije kao referentnog izraza.
Narativna matrica proizlazi iz Biblijskog mita o potopu, srednjovekovnoj jermenskoj ikonografiji i savremenoj jermenskoj poeziji. Korpus istraživanja dopunjen je izborom od osam pesama preuzetih iz različitih zbirki savremene jermenske poezije, ilustrovane tehnikom suvog pastela i frotaža u osam knjiga umetnika. Izabran broj osam nije slučajan: arevakač, jermenski simbol večnosti, ima osam krakova i čest je motiv Anamarijinih ilustracija. Osam različitih knjiga umetnika imaju kvadratni oblik jer četvorougao simboliše celovitost i jedinstvo.
Ključne reči koje opisuju sadržaj projekta su: reč, spomenik, knjiga, mit, krst, portret, pejzaž, kamen, sunce, koren i večnost..."
Iz predgovora katalogu
Vesna Lakićević Pavićević

Нема коментара:

Постави коментар