понедељак, 23. април 2018.

Svetski dan knjige i autorskih prava - 23. april
Svetski dan knjige i autorskih prava obeležava se 23. aprila svake godine. Odluka o obeležavanju Svetskog dana knjige i autorskih prava doneta je na Generalnoj konferenciji UNESKO-a održanoj u Parizu 1995. godine.


U Španiji je ovaj dan praznik još od 1923. godine u čast pisca Migela de Servantesa koji je umro na taj dan. Ovo je takođe i deo proslave dana Svetog Đorđa u Kataloniji, gde je tradicija od Srednjeg veka da muškarci donose ruže svojim voljenim, a od 1925. godine da žene daju knjigu u zamenu. Polovina godišnje prodaje knjiga u Kataloniji je u ovo vreme sa preko 400.000 prodatih i razmenjenih primeraka za preko 4 miliona ruža.

Godine 1995, na Generalnoj konferenciji UNESKO-a je odlučeno da se Svetska dan knjige i autorskih prava slavi na ovaj datum, jer je tada katalonski festival, a i ovo je datum godišnjice rođenja i smrti Vilijama Šekspira, smrti Migela de Servantesa, Inke Garsilaso de la Vege i Žozepa Pla, rođenja Morisa Drjuona, Vladimira Nabokova, Manuela Valeho Mehie.

Iako se 23. april često navodi kao datum smrti i Šekspira i Servantesa, to nije u potpunosti tačno. Servantes je umro 23. aprila po gregorijanskom kalendaru, međutim, tada se u Engleskoj koristio julijanski kalendar. Dok je Šekspir umro 23. aprila po julijanskom kalendaru koji je u upotrebi u Engleskoj u to vreme, zapravo je umro oko deset dana nakon Servantesa, zbog neslaganja između dva kalendarska sistema.


Ovogodišnja prestonica Dana knjige je Port Harkurt u Nigeriji gde će posebna pažnja biti usmerena na decu i mlade i njihovu kulturu čitanja. Generalni direktor UNESCO-a Irina Bokova je u svojoj poruci povodom ovogodišnjeg Dana knjige naglasila da je knjiga otelotvorenje ljudske kreativnosti i želje za deljenjem ideja i znanja. „Istorija pisane reči je ujedno  i istorija čovečanstva, a knjige igraju veliku ulogu kako u ličnom ispunjenju, tako i u društvenim promenama“, rekla je Irina Bokova.

Za ovogodišnju proslavu Svetskog dana knjige i autorskih prava raznovrsne programe su najavili Narodna biblioteka Srbije, Biblioteka grada Beograda, Muzej savremene umetnosti i Muzej istorije Jugoslavije, kao i veliki broj biblioteka i knjižara širom zemlje.

Нема коментара:

Постави коментар