понедељак, 19. март 2018.

Zeleni krug - izložba studenskih radova Odeljenja za dizajn




Beogradska politehnika već tradicionalno u Galeriji Doma kulture Studentski grad (Novi Beograd), organizuje izložbu studenskih radova, 02.aprila, Odeljenja za dizajn, kao integralni deo nastavnog procesa.

Naslovna tema ovogodišnje izložbe studentskih radova Zeleni krug simbolično ukazuje na naš odnos prema ekologiji i reciklaži. Ideja izložbe je povezivanje Odeljenja za dizajn i studijskog programa Reciklažne tehnologije. Cilj je da se društvenoj zajednici kroz istraživanja i edukaciju predstave procesi dizajna iz oblasti eko dizajna, reciklaže i novih tehnologija i njihovа kreativnа prenamenа bez upotrebe visokih i skupih resursa i tehnologija. S obzirom na to da je društvo danas preteranom potrošnjom ugušilo samo sebe, dizajn pokušava da reši problem različitim pristupima. Ukoliko želimo novo, kvalitetno, zdravo i svesno društvo, dizajn ima veliku ulogu u ostvarivanju tog cilja. U toku trajanja izložbe prezentovan je Wamppp projekat i kreativne reciklažne radionice na temu papir mašea, recikliranog nakita i recikliranih upotrebnih predmeta (suveniri, igračke). Pored društvene uloge reciklaže, na izložbi studenti prikazuju najuspešnije radove svih smerova: grafičkog, industrijskog i modnog, kao i umetničke predmete i završne radove sa temama na kojima su predstavljeni svi segmenti sociološkog aspekta – zdravstvo, obrazovanje, ekologija, kultura, antiratni pokreti i druge aktuelne teme savremenog društva.

Izložba obuhvata dva segmenta: izlagački i umetničke projekte. Predstavlja veliki značaj za sam nastavni proces kao vrednovanje i praćenje rada jedne generacije studenata. Savremena stremljenja iz oblasti dizajna, pojave i upotrebe novih tehnologija i materijala, sve masovnijeg korišćenja digitalnih tehnologija u dizajnu i zahteva tržišta, podstiče nas na osavremenjavanje i podizanje kvaliteta nastave i obavezuje da studente u skladu sa njihovom kreativnošću pripremamo za današnje tržište. Izložba je prilika da vrednujemo naše pedagoške sposobnosti u negovanju mladih talenata, kroz njihov rad u klasičnim likovnim tehnikama i digitalnim tehnologijama.

Izlagačka aktivnost je od bitnog značaja za studente. Upoznaju se sa organizacijom same postavke i javne prezentacije svoga rada. Za mnoge je to prvo profesionalno predstavljanje i sagledavnje rada u novoj dimenziji pred javnošću i medijima. Najbolji radovi iz umetničkih predmeta će biti izdvojeni dodelom Pohvale Beogradske politehnike. Ovom manifestacijom podstičemo studente na još veća angažovanja u svom kreativnom radu. Ukazujući javnosti na mlade talente upoznajemo buduće studente sa Beogradskom politehnikom i studijskim programima na Odeljenju za dizajn.

Prateći program - Radionice:
Papir maše - drži Davor Dukić, održaće se 19. 04. 2018. u 11.00
Reciklirani nakit - drži Ana Cvijanović održaće se 20. 04. 2018. u 11.00
Predavanje u okviru WAMPPP projekta održaće se na otvaranju izložbe 02. 04. 2018. u 18.00 u trajanju od 15 minuta.

Izložba traje do 28. aprila.

Нема коментара:

Постави коментар