недеља, 11. јун 2017.

Muzeja se setimo samo u Noći muzeja !





Nepisano pravilo je da većina ljudi kulturno buđenje doživi kada su u toku manifestacije poput, recimo, Noći muzeja. Šta je s kulturom svakog drugog dana, van okvira tradicionalnih manifestacija, istraživala je ekipa B92.


Sudeći po svemu, većina Kragujevčana će slobodno vreme pre da posveti nekim drugim stvarima nego obilasku gradskih muzeja.

Dobar broj Kragujevčana više voli da se diči parolom: “Beograde džabe tebi slava kad je tebi Kragujevac glava.”, nego da posete muzej i kroz postavke nauče nešto konkretno o istoriji grada, priča direktor Narodnog muzeja.

"Njihovo znanje se svodi na tu priču o Kragujevcu kao staroj prestonici, na nekoliko tih doskoćica koje govore o odnosu Kragujevca i Beograda. Slabo znaju o toj našoj velikoj prošlosti", kaže Nenad Đorđević, direktor Narodnog muzeja Kragujevac

"Ovde su objavljeni značajni hatišerifi. Ovde su održavane skupštine, ovde je proglašena nezavisnost avgusta 1878".

Čuveni muzej "21. oktobar" ima šarenoliku publiku. Od osnovaca do individualaca koji dolaze iz drugih gradova ne samo Srbije već i inostranstva.

"Dolazio je jedan Englez I baš sam ga pitala kako je saznao za naš muzej", kaže Jelena Davidović, kustos muzeja “21. oktobar".

"On kaže da je slučajno naleteo na film 'Krvava bajka', koji je bio titlovan na engleskom i toliko se rastužio da je rešio da dođe i obiđe muzej".

Kada bi ministarstvo turizma i ministarstvo kulture udruživanjem napravili bolji plan, verovatno bi posećenost bila veća. S druge strane, večiti problem je novac. On je neophodan kako bi muzeji imali raznolike postavke I tako privukli ljude, kažu kragujevački stručnjaci.

B92

Нема коментара:

Постави коментар