петак, 28. април 2017.

Zavičajni muzej Jagodina, tradicionalno otvoren za posetioce u NOĆI MUZEJA




Manifestacija Muzeji Srbije, deset dana od 10 do 10 treći put za redom okupiće muzeje širom Srbije u jedinstvenoj akciji popularizacije muzeja, njihovih aktivnosti i baštine koju čuvaju.

Od 11 do 20. maja obeležiće se Nacionalna nedelja muzeja, Međunarodni dan muzeja (18. maj) i Evropska noć muzeja koja se obeležava u subotu najbližu Međunarodnom danu muzeja poznatiju kao Noć muzeja.




Zavičajni muzej Jagodina, u okviru  ovogodišnje teme ugostiće Etnografski muzej u Beogradu - Ethnographic Museum in Belgrade.
Izložba "Život naroda i pretrajavanje hramova: fotografska svedočanstva Etnografskog muzeja" predstavlja značajan muzeološki i naučni iskorak jer je reč o izboru bogate zbirke starih snimaka srpskih srednjovekovnih spomenika sa teritorije Balkana iz fonda Etnografskog muzeja u Beogradu, nastajalih u sklopu beleženja okupljanja žitelja oko hramova u vreme važnih verskih praznika ili narodnih običaja.

Punih deset dana posetioci Zavičajnog muzeja Jagodina imaće priliku da pristvuju nizu predavanja: Značaj fotografije u muzeološkom i naučno-istraživačkom radu; Mihailo Pupin kao inicijator stvaranja dokumentacije srednjovekovnih spomenika za Narodni muzej u Beogradu; O navodnom portretu despota Stefana Lazarevića u Ptujskoj Gori: Predmet baštine kao nosilac informacija u svetlu Reidentifikacije (Spomen album iz 1896.); Fotografije hramova u Jagodini.

U Evropskoj noći muzeja, 20. maja biće predstavljene etape formiranja bogatih fondova Etnološkog odeljenja i najznačajnih predmeta u zbirkama.
Maskarada koledara – kostimirani koledari iz etno grupe "Svarožići" iz Jagodine u muzejskom prostoru i na ulicama prikazaće zanimljive narodne običaje.


Нема коментара:

Постави коментар