среда, 25. мај 2016.

14. Mostar Blues & Rock Festival



Uprkos svim problemima sa kojim se manifestacije urbane kulture danas susreću, organizacijski tim Mostar Blues & Rock Festivala je uspio i za ovu godinu osigurati trodnevni program.

Uvod u programe 14. Mostar Blues & Rock Festivala će biti promocija knjige "Iscjeljuća moć bluesa", novosadskog pisca Tibora Nađa.

Knjiga, koja je zbog zanimanja doživela niz promocija u regiji, na ovaj način će se predstaviti i bosanskohercegovačkoj publici, a svojom tematikom govori o samom nastanku bluesa i njegovoj presudnoj ulozi u evoluciji modernih muzičkih pravaca. S obzirom da je autor i muzičar, nakon promocije posetioci će čuti i njegovo izvodjenje bluesa na akustičnoj gitari.

U after programu, iste večeri, nastupiće domaće blues/rock grupe R’N’R VOD i Blues Caravan. Uvodno veče biće održano 13.jula u prostorima Muzičkog centra Pavarotti, a ulaz za ovaj program je slobodan.

Već 14.jula, nakon ceremonije otvaranja, nastupiće Milk +, mlada grupa iz Austrije, koja se predstavlja urbanim rock izrazom, sa naglašenim elementima psychedelic i grunge rocka i sigurno je da će njihov nastup privući veliku pažnju mlađih poštovaoca rocka.

Nakon njih svoj prvi album pod nazivom "U moru i plamenu" će predstaviti Zoran Čalić Band. Do sada poznat kao gitarista sastava Majke, Zoran Čalić je sa ovim albumom „zatresao“ regiju, a suvišno je govoriti da njegova grupa zvuči odlično.

Završnica prve večeri pripada američkom gitaristi Popa Chubby-ju. Ovaj gitarski virtuoz, sa svojom grupom će, pored nekih od najpoznatijih covera, odsvirati i svoje autorske radove.

Poslednje festivalsko veče, 15.jula otvoriće ponovo mladi band, Rock School Messengers, grupa sastavljena od mladih muzičara, polaznika Mostar Rock School. S obzirom na sjajan prošlogodišnji nastup njihovih predstavnika, ovo je logičan nastavak saradnje, ali i nastojanje organizatora da svake godine predstavlja mlade snage.

Nakon njih izvrsni zagrebački Small House Brown, grupa sastavljena od iskusnih muzičara, a koja u svojoj formaciji koristi i usnu harmoniku. Postoje preko deset godina, predstavljaju se energičnim bluesom američkog juga, a na repertoaru su im velikani: Elmore James, Robert Johnson, Muddy Waters, J.L. Hooker i drugi.

Posljednji nastup beogradske Yu Grupe na mostarskoj blues/rock smotri iz raznih razloga nije imao dovoljnu minutažu. Tada su organizatori obećali da će to ispraviti. Upravo Yu Grupa će dvosatnim koncertom završiti 14-tu ediciju Mostar Blues & Rock Festivala.

Najdugovječniji su band u regiji, praktično rock legende, vlasnici niza odličnih albuma, singlova i rasprodanih koncerata. Velikim koncertom u beogradskoj Hali sportova prošle godine su obeležili 45 godina postojanja. Biće to prilika da im i bosanskohercegovačka publika kaže hvala za to.

Uskoro informacije o prodaji ulaznica.

Program:

13.7.’16 – MC Pavarotti
Promocija knjige „ISCJELJUJUĆA MOĆ BLUESA“, autor TIBOR NAĐ (SRB)
After program:
R’N’R VOD (BiH)
BLUES CARAVAN (BiH)

14.7.’16 – MC Pavarotti
MILK + (A)
ZORAN ČALIĆ BAND (CRO)
POPA CHUBBY (USA)

15.7.’16 – MC Pavarotti
ROCK SCHOOL MESSENGERS (BiH)
SMALL HOUSE BROWN (CRO)
YU GRUPA (SRB)

Нема коментара:

Постави коментар