понедељак, 19. новембар 2018.

Pussy Riot u Zagrebu!



HRFF će 3.12.2018. po prvi put ugostiti i uživo predstaviti članove Pussy Riot koji će izvesti svetsku premijeru svog performansa "Riot Days" u potpuno novom aranžmanu i s novom postavom.

Kada su u drugom poluvremenu finalne utakmice svetskog nogometnog prvenstva između Francuske i Hrvatske na teren utrčali jedan policajac i tri policajke, u početku nikome ništa nije bilo jasno. Fudbalski reprezentativci reagovali su skladno stanju na terenu: dobro raspoloženi Kylian Mbappé je s policajkom koja je prekinula meč razmenio high five pozdrav, dok je živčani Dejan Lovren počeo agresivno naguravati mladića odevenog u policijsku uniformu u želji da se prekinuti meč što pre nastavi. Zlobnici bi čak išli toliko daleko te bi sugerisali kako reakcije fudbalera relativno verno oslikavaju stav tih država o protestu kao umetničkoj formi. Finalna utakmica se ubrzo nastavila, a još pre njenog završetka internetom se proširila vest kako je dotičnu protestnu akciju ostvarila ozloglašena umetnička grupa Pussy Riot proslavljena sličnim hrabrim umetničkim akcijama na čelu s najpoznatijom: snimanjem spota za pesmu "Punk prayer: Mother of God Drive Putin Away" u Katedrali Krista Spasitelja u Moskvi nakon čega su tri članice grupe završile u višemesečnom pritvoru.
No, ta dva najpoznatija performansa grupe Pussy Riot tek su vrh sante leda njihovih neustrašivih pokušaja da skrenu pažnju na represivnost Putinovog režima zbog čega su njihovi članovi i članice često hapšeni, premlaćivani pa čak i javno bičevani od strane Kozačke garde u Sočiju tokom Olimpijskih igara.
Svojim prepoznatljivim vizualnim identitetom Pussy Riot su već davno nadišli granice getoiziranog kruga umetničkih performera i postali deo pop kulture gostujući u popularnim TV serijama poput "House of cards" ili na koncertima megazvezda poput Madonne, dok ih istoričari umetnosti već sada stavljaju u najviši rang aktivističke umetnosti.




HRFF ima zadovoljstvo ove godine po prvi put ugostiti te uživo predstaviti članove Pussy Riot koji će izvesti svetsku premijeru svog performansa "Riot Days" u potpuno novom aranžmanu i s novom postavom. Maskirani i obavijeni velom tajne gostovaće u Zagrebu i time omogućiti svima zainteresovanima da posvedoče njihovom energičnom nastupu. Dođite ih pogledati dok još možete, jer, kako stvari teku, izgleda da je pitanje trenutka kada ćemo ili mi ili oni završiti u Gileadu iz kojeg nema povratka, u kojem će svaka disidentska i subverzivna misao ili akcija biti zabranjena!

Ulaznice u prodaju kreću u sredu 21.11. u 11:00 putem entrio.hr.

Deo prihoda od ulaznica ide za Zakladu Solidarna u fond za ad hoc inicijative za promociju i zaštitu reproduktivnih prava žena.

Organizatori:
GONG, klub Močvara/Udruženje z razvoj kulture "URK", klub MaMa/Multimedijalni institut, Zaklada SOLIDARNA


SOUND REPORT

Нема коментара:

Постави коментар