понедељак, 22. октобар 2018.

Zvučna instalacija koju pokreće struja generisana iz krvi




Novo događanje u zagrebačkoj Galeriji Močvara donosi zvučnu instalaciju "until I die" koju pokreće struja generisana iz krvi ruskog umetnika Dmitrija Morozova aka ::vtol::.

Za prvo predstavljanje instalacije krv je prikupljana tokom 18 meseci u ukupnoj količini od 4.5 litara, koje su zatim razređene na 7 litara koliko je bilo potrebno za instalaciju.
Tokom performansa i pre otvorenja izložbe iz ruke umetnika vadio se zadnji deo krvi potreban za rad instalacije. U zagrebačkom izdanju, kao i ostalim koji su usledili nakon premijere, umesto prave umetnikove krvi koristi se umetna. Otvaranje instalacije je u utorak 23.10. u 20:00 h u velikoj dvorani Pogona Jedinstvo. Instalacija se može pogledati u Pogonu Jedinstvo od 24. do 26.10., svaki dan od 17.00 do 20:00 h.

Struja iz krvi dobija se putem specijalnih baterija i napaja mali sintisajzer koji stvara zvučnu kompoziciju u sklopu instalacije. Krv kao najvažnija telesna tekućina puna simboličkih značenja pokreće vizealno impresivnu mašinu inspirisanu grafikama iz 19. veka koje prikazuju eksperimente s baterijama i elektricitetom. Morozov navodi da je u ovom radu motivisan željom za stvaranjem tehnobiološkog hibrida koji je produžetak umetnikovog tela i koji koristi njegovu vlastitu životnu snagu za stvaranje elektronskog zvuka.

Dmitry Morozov (aka ::vtol::) je transdisciplinarni umetnik i istraživač fokusiran na savremene umetničke medije uključujući zvuk, robotiku i instalacije. Radove je izlagao u muzejima i galerijama širom sveta: Muzej moderne umetnosti (Moskva), Electromuseum, ZKM (Karlsruhe), Nacionalnom muzeju likovnih umetnosti Tajvana (Taichung), na 4. MBCA bijenalu (Moskva), SIGGRAPH-u 2016 (Anaheim) kao i događanjima poput festivala Mirage (Lyon), Ars Electronica (Linz), Future Everything (Manchester) i CTM (Berlin). Dobitnik je nagrade Sergei Kuryokhin (Rusija, 2013.), priznanja Prix Cube (France, 2014), posebnog priznanja na VIDA-i 16.0 (Španjolska, 2014.) , nagrade Prix Ars Electronica (Austrija, 2015., 2017.).

Sound Report

Нема коментара:

Постави коментар