среда, 24. октобар 2018.

Poslednji film Orsona Velsa, konačno je stigao u bioskope, posle 48 godina



Bila je to 1970. i režiser "Građanina Kejna" pozvao je Pitera Bogdanoviča da ga zamoli da mu se pojavi u najnovijem filmu "Druga strana vetra". Da, znao je da je Bogdanovič zauzet. Ako bi samo svratio na set u četvrtak, insistirao je Vels. Snimanje celog filma će trajati najviše nekoliko nedelja.

Četrdeset osam godina kasnije film "Druga strana vetra" konačno je stigao u bioskope. Prvi put je u Severnoj Americi prikazan 1. septembra na Filmskom festivalu Telurajd, zajedno sa dva nova dokumentarca o herkulovskim naporima da se film završi. "Tužno je što Orson nije ovde da sve ovo vidi", rekao je Bogdanovič (79) sa scene Palm teatra. "Ili možda i jeste."

Ljubitelji filma gotovo su odustali od "Druge strane vetra" koja je ostala nezavršena posle Velsove smrti 1985. To je jedan od najpoznatijih filmova koji nikada nisu prikazani zbog problema sa pravima i finansijskih muka, uključujući i propali pokušaj rođaka iranskog šaha da ga finansira, prenosi Nedeljnik.

Spasilačku akciju je na kraju predvodio Frenk Maršal, jedan od najmoćnijih producenata Holivuda. Maršal (71), poznat po tome što nemoguće čini mogućim – zatvorio je Strip u Las Vegasu kako bi snimio "Džejsona Borna", ostao je smiren kada mu je Stiven Spilberg zatražio dodatnih 10.000 zmija za scenu u "Pljačkašima izgubljenog kovčega" i smislio je kako da Klint Istvud slupa putnički avion za "Salija". Ako on nije mogao da završi ovaj film, onda ko je mogao?

Kada su producenti konačno obezbedili finansiranje filma – Netfliks je prošle godine uskočio – morali su da prođu kroz više od 100 sati snimljenog materijala (čuvanog u jednom pariskom skladištu) kako bi sastavili film koji je Vels zamislio kao kolaž, sa nekim delovima u boji a drugim crnobelim i scenama snimljenim u raznim formatima (35 milimetara, 16 milimetara, super 8).

"Niko nije znao imamo li dovoljno materijala za film koji će imati smisla", ispričao je Maršal.

Publika će uskoro sama o tome odlučiti. "Druga strana vetra" na Netfliks i u nekoliko bioskopa stiže 2. novembra. Do sada, kritičari na Telurajdu i u Veneciji, gde je film prikazan 31. avgusta, pozitivno su reagovali. Rane reakcije publike su mešovite – neki su bili oduševljeni a nekima je bio dosadan, što je tipično za Velsa koji se specijalizovao za polarizovane filmove.



NEDELJNIK/THE NEW YORK TIMES INTERNATIONAL REPORT

Нема коментара:

Постави коментар