среда, 24. октобар 2018.

Ašhen Ataljanc dobitnica nagrade za životno delo UBUS-a



Nagrada za životno delo Udruženja baletskih umetnika Srbije pripala je primabalerini sa bogatim internacionalnim iskustvom Ašhen Ataljanc, saopštili su iz UBUS-a.

Kako se navodi u obrazloženju UBUS-a, Ašhen Ataljanc je obeležila našu scenu svojevrsnom posebnom energijom, tehničkom besprekornošću, bravuroznim izvođenjima, šarmom i onim što se u stručnim krugovima naziva prelaženjem rampe.

"Svaki njen pokret, osmeh i uzdah publika je bez daha pratila i razumevala", piše u saopštenju.




Dobitnik nagrade Dimitrije Parlić za najbolju koreografiju u sezoni 2017/18 je Isidora Stanišić za predstavu "Prostor za revoluciju" u produkciji Bitef dens kompanije.

Članovi žirija, koji su odlučivali o dodeli nagrade Dimitrije Parlić u ovoj sezoni, Sanja Krsmanović Tasić, Danica Arapović, Sanja Ninković, Ana Ignjatović Zagorac i Dejan Kolarov, ističu u svom obrazloženju da ono što daje poseban kvalitet predstave jeste humor, koji je redak u plesnim predstavama, a kojim ova predstava obiluje.

"Predstava je kompletna u svim svojim segementima, u koreografskom, umetničkom, i dramaturškom smislu, ona komunicira sa publikom a opet je stalno iznenađuje maštovitim i originalnim rešenjima koreografkinje i njenog umetničkog tima", istakli su oni.

Udruženje baletskih umetnika Srbije dodeljuje nagrade za interpretaciju i koreografiju bijenalno.

Nagrada Nataša Bošković za najbolju interpretaciju klasičnog ili neoklasičnog stila, kao i nagrada Smiljana Mandukić za najbolju interpretaciju u oblasti savremene umetničke igre, biće dodeljene sledeće godine.

Godišnje nagrade UBUS-a se dodeljuju uz podršku Ministarstva kulture i informisanja RS.


Tanjug

Нема коментара:

Постави коментар