уторак, 25. септембар 2018.

Samostalna izložba Anamarije Vartabedijan - slike i knjige umetnika „U potrazi za svetim znakom” otvara se u sredu u Jerevanu





Posle uspešno realizovane izložbe „U potrazi za svetim znakom” u Galeriji Atrijum Bibilioteke grada Beograda od 4 – 24. 5. 2018. godine izložba slike i knjige umetnika beogradske umetnice Anamarije Vartabedijan će se otvoriti u sredu 26. 9. u Narodnom muzeju u Jerevanu - Hovhannes Sharambeyan Centre of Popular Creation.
Izložba će trajati do 02. oktobra



Ova izložba je međunarodna prezentacija nove autorkine umetničke produkcije nastale u protekle tri godine, koja je zasnovana na višegodišnjem istraživanju jermenske kulturne baštine naročito na području Srbije i kulturnih spona Srbije i Jermenije.

Radovi za izložbu su nastali kombinovanjem i transponovanjem srpskog ćiriličnog i jermenskog pisma, ornamenta i prirodnih lepota u novostvoreni originalni likovni i primenjeni izraz, a inspirisani su savremenom jermenskom poezijom prevedenom i objavljenom u zbirkama poezije na srpskom jeziku u Republici Srbiji. Kroz medij knjige umetnika ističe se značaj knjige kao najvažnije duhovne tvorevine i najreprezentativnije grafičke forme.




O izložbi je Srđan Vučinić napisao: ...Svaki od ovih stihova nalazi svoj pikturalni i emocionalni eho na slikama Vartabedijanove, jarko bojenim, intenzivno doživljenim pejsažima davne Nojeve luke spasa. No, tu su i drevni jermenski simboli (orao, lav, vuk, pas, šestokraka zvezda, drvo života, rozeta, nar, kao i aravekač, osmokraki simbol večnosti), znamenja koja postojano naseljavaju Anamarijine prizore vezujući ih za “senke zaboravljenih predaka” (kako glasi naslov remek-dela genijalnog Sergeja Paradžanova, sovjetskog sineaste jermenskog porekla).

Koristeći tehnike suvog pastela i frotaža, umetnica se samo donekle oslanja na svoju raniju estetiku, tragajući ovde za novim uporištima i izvorima inspiracije. Jedno od njih je bez sumnje i tehnika vartagrafije, koju je sa izumilačkom invecijom prvi primenio njen otac Miodrag Vartabedijan Varta (1933-2009), koristeći na svojim slikama i grafikama otiske sa zapadno srbijanskih krajputaša, ili sa bogumilskih stećaka u Hercegovini. Tako se kroz nova dela naše umetnice nastavlja tragalački impuls njenog oca, ali i prosvetiteljski, bibliofilski duh njenih predaka Vartabeda, jermenskih prvosveštenika i monaha. U knjigama umetnika taj će duh posebno doći do izražaja.

“U početku beše Logos (Reč), i Logos beše u Boga i Logos beše Bog” – ovaj je početak Jevanđelja po Jovanu još uvek jedan od temelja zapadne civilizacije. Hoće li Nojev kovčežić Smisla opstati u potopu virtuelnog besmisla, ostaje nam (možda) i da vidimo; ova je izložba vredan prilog u korist tog opstanka.                 

Srđan Vučinić




Izložbu su podržali: Visoka škola strukovnih studija Beogradska politehnika, Ministarstvo kulture Republike Jermenije, Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije i Konzulat Republike Srbije u Jermeniji.




ANAMARIJA VARTABEDIJAN je rođena 13. 6. 1974. u Beogradu. Diplomirala je slikarstvo na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu januara 1998. godine. Novembra 2001. je magistrirala na slikarskom odseku – smer mozaik, kod prof. Branka Miljuša, FLU u Beogradu. Titulu master dizajner (grafički dizajn) stekla je na Fakultetu za umetnost i dizajn u Beogradu, septembra 2014. godine. Doktorand je na trećoj godini doktorskih akademskih studija na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu. Od 1998. je član ULUPUDS-a, u dizajn sekciji. Od 2001. član je ULUS-a u slikarskoj sekciji. Bila je član umetničkog saveta ULUPUDS-a od 2012 – 2018. godine.

Priredila je četrdeset samostalnih izložbi u zemlji i inostranstvu od 1995. godine do danas. Osamnaest puta je izlagala sa porodicom Vartabedijan u zemlji i inostranstvu. Grupno izlaže od 1994. na preko sto izložbi.

Profesor je na Visokoj školi strukovnih studija Beogradska politehnika od 29. 3. 2017. godine, a bila je u zvanju predavača od 2003. godine na istoj visokoškolskoj ustanovi.

Bavi se rok fotografijom od 2004. godine. Fotograf-saradnik za Hit stranu Politikinog zabavnika. Pokretač je projekta Rok momenti - izložbe rok fotografije realizovane 18 puta u različitim postavkama od 2007. godine do danas. Organizovala je izložbu 50 godina koncertne Rok fotografije u Srbiji (25 autora – 100 fotografija) u Galeriji Pro3or decembra 2017. godine

Нема коментара:

Постави коментар