петак, 21. септембар 2018.

Ispitni Rock #4 - 21.septembar - Novi Sad




Četvrta po redu manifestacija Ispitni rok održaće se u Fabrici, u petak 21. septembra, s početkomod 20 časova. Nastupiće lokalni sastav Sputñik, potom Instant Karma-Zrenjanin city kao i DLM - Deca loših muzičara. Ulaz je besplatan.


Grupa Deca loših muzičara (DLM) nastala je 1988. godine u Beogradu. Bend su osnovali Jova Jović - gitarista, Aleksandar Siljanovski Silja - pevač, Vladan Miljković Milje - saksofonista, Zoran Milivojević Mikac - bubnjar, Zoran Živković - basista i trubač i Ivan Blagojević - Uške trubač. Dve godine kasnije pobedili su na poslednjem "Subotičkom festivalu" pa se njihova pesma "Doživotno osuđen na ljubav" našla na festivalskoj kompilaciji. Album prvenac pod imenom Dobar dan DLM su objavili 1992. godine. Ovaj album doneo je bendu prve hitove "Zeka", " Ljubomora", "Volim te cvete" i naravno "Dobar dan". Sledeći album "Prolećni dan" doneo je još veći uspeh, ređali su se hitovi – "Vlade Divac", "Prolećni dan", "Konji ritma". Omot ovog albuma radio je umetnik Uroš Đurić.

Godine 1998. radili su muziku za predstavu "Virus" koja je objavljena na disku u saradnji sa Metropolis Records, a onda su, nakon 7 godina, objavili album "Gde cveta Samsung žut" 2005. godine. Sledeće godine pevač Silja napušta bend i na njegovo mesto dolazi glumac Ivan Jevtović. Ipak bend se raspušta 2009. godine i ponovo vraća na scenu 2011. nastupom na "Koncertu godine" u Novom Sadu. U martu 2015. ponovo dolazi do promene pevača – Ivan odlazi iz benda, a ulogu frontmena preuzima Nenad Petrović.



Instant Karma: Juna 1984. godine pevač Aleksandar Janković, gitaristi Bogoljub Omaljev i Saša Koso, slušajući grupe The Beatles i The Rolling Stones, odlučuju da osnuju grupu. Pored ova dva klasika u početku sviraju i obrade Kinksa, Animalsa. Pridružuju im se basista Nikola Pavković i bubnjar Predrag Jovanović. Pod uticajem Džona Lenona grupu nazivaju Instant Karma. Prvi singl objavljuju za debi album "Deset godina pre" kojim postavljaju osnove svog viđenja rhythm i blues muzike, na tragu onoga što su Englezi precizno krstili kao pub rock. Aprila 1992. godine izlazi album "Pazi kako hodaš". Sledećim albumom "Dan za danom" 1995. godine upuštaju se delimično i u istraživanje country zvuka. Pregled minulog rada nude septembra 1996. godine na kompilacijskom CD-u "Roll Over (Godine oktopoda 1987-1996)". Cane iz Partibrejkersa koji se pojavljuje i kao gostujući vokal„ Na disku "BLUM!" Instant Karma se vraća svojim rhythm i blues izvorištima. Na disku "Guru" pored novih pesama u produkciji Ljubomira Stančića,kao bonus objavljen je izbor ranijih snimaka. decembra 2008 Karma snima novi album " Sve je u redu samo krvarim" koji je okarakterisan kao "najčvršći" album do sada.


Bend Sputñik je stari-novi bend. Originalno je nastao 1999. u Sremskoj Mitrovici i snimio par demoa, da bi se raspao početkom 2002. godine. Novu inkarnaciju je doživeo kada je pevač Žikica Milošević sa starim snimcima tokom 2008. došao na ideju da u Novom Sadu okupi ekipu koja će starim pesmama dati novo ruho, ali i dodati nove pesme, nastale u međuvremenu.

Nakon nekoliko personalnih rotacija, snimanje prvog singla "The Drinkable World" (nastalog pesma Miloševićevoj poeziji "Pitak svet") počelo je u februaru 2012. godine. Ime "Sputnjik" nastalo je tako što su Milošević i originalni član benda Aleksandar Cvijetinović, danas slikar i predavač na likovnoj akademiji, bili fascinirani ruskom avangardom i sovjetskom umetnošću. Muzički uticaji su bili: Joy Division, Suede, Depeche Mode, The Smiths, Spandau Ballet, Duran Duran, Tesla Boy, Placebo, Franz Ferdinand, The Killers i čitav niz bendova od new wavea do indie-popa koji su članovi benda slušali tokom godina.

Članovi benda su: Žikica Milošević (vokal), Kiril Bojko (ritam-mašina i gitara), Vladimir Čudinov (a.k.a. Vovka, Airkid, Pixelboy, gitara), Viktor Vinaji (bas), Valerija Nestereva (vokal), Nevena Reljin (vokal).

Bend peva na engleskom, a prvi EP "In Between Worlds" izašao je u januaru 2016. sa pet pesama. 2. februara 2018. izašao je album "A Memory of Fire" sa 13 pesama za Take It Or Leave It Records.

Нема коментара:

Постави коментар