уторак, 17. јул 2018.

Pronađen izgubljeni scenario Stenlija Kjubrika




Samo nekoliko dana nakon što je muzički svet istinski protreslo otkriće izgubljenog albuma džez ikone Džona Koltrejna , filmski svet je doživeo svoj potres ove vrste.

Nejtan Ejbrams , fakultetski profesor i stručnjak za Stenlija Kjubrika, radeći na novoj knjizi o slavnom režiseru pronašao je njegov izgubljeni scenario. U pitanju je “Burning Secrets“, adaptacija novele koju je 1913. godine napisao Štefan Cvajg.

“Zaljubljenici u Kjubrika znaju da je želio da ga napiše, ali niko nije verovao da je on završen. Sada imamo kopiju koja potvrđuje da je napisao kompletan scenario“, kazao je Ejbrams za The Guardian.

Priča govori o prodavcu osiguranja koji se u odmaralištu sprijatelji sa 10-godišnjim dečakom kako bi pokušao da zavede njegovu majku, udatu ženu. Ejbrams smatra da je u pitanju “inverzija ’Lolite’“, a za razliku od osnovnog štiva, u kojem su žena i dete Jevreji, a priča smeštena u Austriju, u Kjubrikovoj verziji je mesto radnje SAD, dok svi likovi nose američka imena.

Prema profesorovoj proceni, scenario je do te mere dovršen da je spreman za snimanje filma po njemu, a na sebi ima i pečat odeljenja za scenarija MGM studija, datumiran na 24. oktobar 1956. godine. Spisi su u vlasništvu sina jednog od Kjubrikovih nekadašnjih saradnika koji je želio da ostane anoniman, a očigledno samo od njega zavisi da li će Kjubrikova ideja zaista biti pretočena u filmsko ostvarenje.

Zašto je sam režiser nije ekranizovao, za sada nije poznato, ali se nagađa da bi razlog mogao da bude spor oko prava ili osetljivost teme u tadašnje vreme. Osim jedne austrijske adaptacije, postoji i ona iz 1988. godine, koju je realizovao Endru Birkin , Kjubrikov nekadašnji asistent.



Izvor : bosonoga

Нема коментара:

Постави коментар