понедељак, 30. јул 2018.

Kako je pusta pariska fabrika pretvorena u muzej



Časovi čekanja pred Luvrom, guranje s Kinezima i par kratkih pogleda preko 14 tuđih ramena na famoznu malenu “Mona Lizu” – tako izgleda prosečnom turisti obilazak pariskih muzeja.

Oni malo ozbiljniji ljubitelji umetnosti znaće za sijaset drugih mjesta u koje takođe treba da zavire, od Tokijske palate do Labrustove dvorane u Nacionalnoj biblioteci.

Odnedavno, i jedni i drugi imaju još jednu lokaciju kao obaveznu stanicu na svojoj turneji prestonicom Francuske – Radionicu svetla.



Radionica svetla, ili u originalu L’Atelier des Lumières, novi je projekat francuske muzejske fondacije Culturespaces, specijalizovane za prikazivanje umetnosti na savremen način. U pitanju je muzejski prostor koji objedinjuje staru i novu umetnost, obema udahnjujući neki sasvim novi život.



Livnica iz 19. vijeka, smeštena u 11. pariskom arondismanu, opremljena je sa 140 laserskih video-projektora, 50 zvučnika i interaktivnim softverima, koji kreiraju jedinstven audio-vizuelni doživljaj na prostoru većem od 3.000 kvadratnih metara.
Po podovima i 10 metara visokim zidovima, uz mnogo dinamike i istinski osećaj uronjenosti, predstavljena su dela najslavnijih, ali i umetnika u usponu. Dok se šetate pored i preko slika Gustava Klimta, Egona  ili nekog od mladih talenata, u pozadini sviraju kompozicije Vagnera , Šopena, Betovena… a sve sa ciljem da se umetnost približi novim generacijama.


bosonoga.com

Нема коментара:

Постави коментар