четвртак, 5. јул 2018.

Joko Ono poziva žene iz Srbije da budu deo njenog projekta




U okviru predstojećeg 57. Oktobarskog salona, najveće regionalne izložbe savreme umetnosti, svoj rad predstaviće i Joko Ono, koja je pozvala žene Srbije, žrtve rodnog nasilja, da budu deo njenog projekta "Buđenje".

"Napišite izjavu o bilo kom nasilju koje ste pretrpeli kao žena. Pošaljite sliku svojih očiju i svoju priču", poručila je Joko Ono.

Instalacija "Buđenje" prikuplja svedočenja (tekstove koji opisuje iskustvo i fotografije očiju učesnica) u Kulturnom centru Beograda i na sajtu izložbe.

"Žene svih godina, iz svih zemalja sveta, pozivamo vas da pošaljete svoje svedočenje o zlu koje vam je naneto zato što ste žena. Napišite ga na svom jeziku, svojim rečima i pišite koliko god otvoreno želite. Možete ga potpisati imenom, ako hoćete, ali nemojte stavljati prezime. Pošaljite samo fotografiju svojih očiju. Iskazi o zlu i fotografije očiju biće izloženi u mojoj instalaciji "Buđenje" od 15. septembra do 28. oktobra na 57. Oktobarskom salonu. Instalacija nastavlja da raste i biće izložena u mnogim zemljama. Zaista se nadam da ćete učestvovati", poručila je Joko Ono.

Joko Ono rođena je 1933. godine u Tokiju, a živi u Njujorku i važi za vodeću eksperimentalnu i avangardnu umetnicu. Povezuje se sa konceptualnom umetnošću, performansom, fluksusom i hepeningom 1960-ih godina.

Jedna je od retkih žena koje su učestvovale u ovim pokretima, a bila je među prvim umetnicima koji su dovodili u pitanje pojam umetnosti i umetničkog predmeta i razbijali tradicionalne granice između različitih grana umetnosti.

Izgradila je novu vrstu odnosa sa publikom, pozivajući je da aktivno učestvuje u njenom radu i takođe približava dva sveta - orijentalnu i zapadnu kulturu - koji se međusobno proširuju i jačaju neprekidnim inovacijama.

Bila je među predvodnicima konceptualne umetnosti i već više od pet decenija stvara u oblastima performansa, filma, poezije, muzike, književnosti.

Aktivna u feminističkom pokretu i pokretu za mir, Joko Ono je uticala na nekoliko generacija umetnika, muzičara i kulturnih poslenika širom sveta.

U svojoj umetničkoj karijeri istraživala je neverovatno širok spektar medija, stvarajući nove umetničke žanrove - najpoznatiji su takozvani instruktivni radovi kojima se bavi od pedesetih godina prošlog veka.

Stalno pomerajući granice različitih medija, opire se kategorizaciji svoje umetničke prakse, a izložbe i retrospektive njenih dela organizuju se u muzejima širom sveta.

Dobitnica je prestižnih priznanja: Zlatni lav za životno delo na Venecijanskom bijenalu (2009), Nagrada za umetnost Hirošima (2011) i nagrada Oskar Kokoška (2012), najviša nagrada Austrije za savremenu primenjenu umetnost.

Joko Ono je poznata i po akcijama koje je izvela sa svojim suprugom DŽonom Lenonom - "U postelji za mir" i "Rat je završen (ako to želite)", a u skorije vreme po svojoj kuli "Zamisli mir" na Islandu i "Drveću želja" širom sveta. Godine 2002. ustanovila je bijenalnu nagradu za mir "LenonOno Grant".

Pored Joko Ono, svoja dela će, u okviru "Oktobarskog salona", predstaviti i Takaši Murakami, Anselm Kifer, Vladimir Veličković, Tom Saks, Lari Bel, Dušan Otašević, Helen Marten i mnogi drugi.


Izvor: Tanjug

Нема коментара:

Постави коментар