понедељак, 14. мај 2018.

KONKURS ZA DRUGU GENERACIJU ROK KAMPA ZA DEVOJČICE

 


ROK KAMP ZA DEVOJČICE 2018 je pred nama početkom leta! Drugo izdanje kampa održaće se od 25. juna do 1. jula 2018. godine u Sremskim Karlovcima, a poziv za učešće otvoren je od 13. do 20. maja.

Rok kamp za devojčice je neprofitni program namenjen devojčicamauzrasta od 10 do 14 godina iz svih delova Srbije koje se interesuju za rok muziku. Tokom 7 dana učesnice će učiti osnove ili usavršavati sviranjegitare, bas gitare, bubnjeva ili klavijatura. Zajedno će napraviti svoje bendove sa kojima će vežbati, i poslednjeg dana kampa svaki bend će izvesti po jednu pesmu na otvorenom koncertu!

Osim radionica instrumenata i zajedničkih probi, u programu su i izborne radionice pevanja, pisanja tekstova, komponovanja, kao i upoznavanja sa muzičkom i tehničkom opremom. Na kampu će gostovati i druge muzičarke i muzičari osim mentorki, koje će imati mogućnost da upoznaju i razgovaraju. Pored toga, razgovaraćemo o predrasudama i stereotipima, raditi na samopouzdanju i tremi kod devojčica, ohrabrivati njihove talente i potencijale, a razgovaraćemo i o istoriji muzike i značajnim ženama u rokenrolu.

Poslednjeg dana kampa, 1. jula u Sremskim Karlovcima održaće se javni nastup devojčica , na kojem su dobrodošli roditelji / staratelji, bake i deke, porodice, prijatelji/ce, mediji i svi zainteresovani!

Bitno je samo da devojčica bude muzikalna i ima osećaj za ritam, a muzičko obrazovanje nije presudno, kao ni posedovanje sopstvenog instrumenta! Ali ako devojčica ima svoj instrument slobodno može da ga ponese i na njemu svira tokom kampa.

Posebno su dobrodošle devojčice koje žele da se bave rok muzikom, ali nisu imale priliku da to svoje interesovanje razvijaju. Devojčice koje se na neki način razlikuju od većine posebno podstičemo da se prijave na kamp! Nikakve lične karakteristike neće biti povod za diskriminaciju: nacionalnost, veroispovest, fizičke karakteristike i drugo. Važno je da devojčica razume srpski jezik i da ima fizičke mogućnosti da svira izabrani instrument. Posebno ohrabrujemo devojčice iz manjih mesta u Srbiji, udaljene od velikih gradova.

Tokom kampa biće napravljena serija fotografija i video materijala koje će dobiti same učesnice i roditelji, a koje će biti objavljene i u medijima i na društvenim mrežama radi širenja informacija o postojanju kampa, ohrabrenja drugim devojčicama da se bave muzikom, kao i najave za sledeće izdanje kampa.Preuzmite konkurs i način prijavljivanja na  http://www.femix.info/
Poziv za prijave traje od nedelje, 13. maja do nedelje, 20. maja u 20 časova.

Svi koji budu poslali prijave u tom roku biće informisani o rezultatima izbora u uži krugu do 23. maja. Skype ili Viber video intervjui sa devojčicama i roditeljima (zakonskim starateljima) u užem krugu biće održani između 23. i 27. maja.
Konačno obaveštenje o primljenim devojčicama biće objavljeno na sajtu www.femix.info, društvenim mrežama i poslato emailom svima koji su bili u užem krugu 31. maja.
Iza Rok kampa za devojčice stoji tim mladih i posvećenih ženaOrganizacije za promociju aktivizma OPA u okviru programa za afirmaciju ženskog stvaralaštva FEMIX, koji se realizuje od 2010. godine u saradnji sa velikim brojem organizacija, kolektiva i umetnica i umetnika. Naša organizacija osnovana je 2004. godine, osnovali su je mladi i njome upravljaju mladi, prvenstveno mlade žene, razvijajući programe i projekte u oblasti kulture, rodne ravnopravnosti i unapređenja položaja mladih. Imamo sedište u Beogradu i većinu aktivnosti sprovodimo u Beogradu, iako smo veoma zainteresovani za saradnju sa drugim gradovima, zemljama u regionu i inostranstvu.

Do sada naš rad podržavalo je Ministarstvo omladine i sporta i Ministarstvo kulture, Sekretarijat za sport i omladinu grada Beograda, Rekonstrukcija ženski fond, Tim za smanjenje siromaštva i socijalno uključivanje, GIZ, Trag fondacija, ERSTE banka i drugi donatori i sponzori. Članovi smo Krovne organizacije mladih Srbije, Nacionalne asocijacije praktičara/ki omladinskog rada, Asocijacije Nezavisne kulturne scene Srbije i Regionalne mreže kulturnih rodnih praksi. Svaka od nas ima drugi posao na kojem zarađuje i od kojeg živi, a ovo nam je svima dodatna volonterska aktivnost kojoj smo posvećene jer mislimo da je vredna, važna i da ima veliki potencijal. I uživamo u tome!

Mentorski tim čini 8 domaćih muzičarki mlađe generacije sa alternativne scene. Vođa mentorskog tima je Selena Simić , dvadeset-šestogodišnja bubnjarka iz Smedereva. Selena Simić je završila srednju muzičku školu „Kornelije Stanković” u Beogradu, džez odsek za udaraljke i diplomirala na Fakultetu za medije i komunikacije. Nastupala je godinama sa bendovima Fandango, Vibrator u rikverc i Balkanska lavina, a sada svira u sastavima Nemesis i Raskid13. U Beogradu, Smederevu i Pančevu tokom 2015. godine vodila je četiri ciklusa besplatnih bubnjarskih radionica za devojčice za kojima je vladalo veliko interesovanje, a potom je bila vođa mentorskog tima i jedna od mentorki za bubnjeve na prvom Rok kampu za devojčice 2017. godine. U aprilu 2018. na godišnjoj konferenciji Svetske mreže rok kampova za devojčice izabrana je za članicu Upravnog odbora ove mreže kao jedna od dve članice iz Evrope.