уторак, 15. мај 2018.

Izložba "Numinosum", umetnice Jelene Branković, u AKC Jagodina




U petak 18. maja, u galeriji AKC Jagodina, od 20 sati biće otvorena izložba ”Numinosum” vizuelne umetnice Jelene Branković.


Izložba ”Numinosum” je samostalna izložba, višegodišnjeg rada, vizuelne umetnice Jelene Branković, koja tumači emocije kroz ljudska stanja. Bavi se apstraktno-figurativnom umetnošću i eksperimentisanjem raznih tehnika i tema koje definišu duboka psihološka i simbolička shvatanja.
Pojedine figurativne forme na slikama naizgled su realistične obrade ali se publici postavlja pitanje sagledavanja forme, koje značenje im pruža simbolika oblika, boje, kompozicija, kao i tehnika obrade, koje su emocije i shvatanje koje u njima budi pojedino delo.
Inspiraciju i koncept za svoj rad pronašla je u delu “Sećanja, snovi, razmišljanja” poznatog Švajcarskog psihijatra i psihoanalitičara Karl Gustav Junga.

Naziv izložbe, kao i sam pojam “Numinosum“, definiše ono što je neiskazivo, misteriozno, zastrašujuće, neposredno doživljeno i odnosi se na jedinstvenost iluzije koju sami sebi stvaramo. To je nagoveštaj aktivne imaginacije, koncentrisanje na sliku dok se ne pomeri u ljudskoj svesti ili mašti, izvan okvira
realnosti.

Cilj izložbe “Numinosum“ je da publika sama pronađe svoja značenja numinosuma u ovim delima i zagrebe dublje od same dvodimenzionalnosti, poigravajući se svojim stavom, shvatanjima i emocijama koje ima pred delom.
Kako K. G Jung tumači “Numinosum je opasan zato što ljude mami u krajnost, tako da se najjednostavnija istina smatra onom pravom istinom, a mala pogreška izjednačava sa fatalnim prestupom”.

Ižložba je otvorena od 18.maja do 08.juna, galerija AKC Jagodina.

Organizacija Alternativni kulturni centar Jagodina u saradnji sa Jelenom Pranić.


Fb event https://www.facebook.com/events/1501394009988956/?ti=cl

Нема коментара:

Постави коментар