четвртак, 12. април 2018.

Muzika Džordža Geršvina 22. aprila na Kolarcu



Ritam džeza i Njujorka, zvuci mjuzikla sa Brodveja, duh Menhetna, utkani su u muziku velikana američke muzike 20. veka, Džordža Geršvina, čija će dela biti izvedena 22. aprila u Kolarčevoj zadužbini.

Publika će moći da čuje "Rapsodiju u plavom" i "Porgi i Bes - simfonijske slike" u izvedbi pijaniste Matije Dedića i Vojvođanskog simfonijskog orkestra pod dirigentskom palicom Timoti Redmonda, a time ćemo obeležiti 120 godina od Geršvinovog rođenja.

Geršvin je rođen 26. septembra 1898. godine u Njujorku u ruskoj emigrantskoj porodici, jevrejskog porekla. Napustio je školu u 15. godini i počeo da se profesionalno bavi muzikom.

Komponovao je džez, operu, klasičnu i popularnu muziku za pozorišta i filmove.




U saradnji sa Badijem de Silvom 1920. godine nastaje eksperimentalna džez-opera pod nazivom "Blue Monday", koja predstavlja preteču njegove najpoznatije opere "Porgi i Bes" koju je komponovao 1935. godine.

Pesme u okviru opere poput "Summertime", "I loves you Porgy", kao i "There's a boat dat's leavin' soon for New York" su vremenom postali nezaobilazni džez standardi.

Njegovo najpoznatije i najveće delo klasične muzike "Rapsodija u plavom" nastala je 1924. godine u saradnji sa Polom Vajtmenom. Nakon toga Džordž Geršvin je boravio u Parizu, gde se prijavio za časove kompozicije kod Nađe Bulanže i Morisa Ravela, ali je naišao na odbijanje.

Smatrali su da će mu izučavanje klasične muzike oduzeti jedinstvenost njegovog muzičkog izraza.

U pismu obrazloženja, Ravel je napisao: Zašto želiš da budeš drugorazredni Ravel, kada već jesi prvorazredni Geršvin?

Karte su u prodaji na blagajni Kolarčeve zadužbine po ceni od 600 i 900 dinara.




Tanjug

Нема коментара:

Постави коментар