понедељак, 2. април 2018.

Grejs Džons na Exit festivalu




Jedna od najvažnijih svetskih umetnica savremenog doba, muzička ikona, supermodel i filmska zvezda Grejs Džons nastupiće na ovogodišnjem "Exit" festivalu na Petrovoaradinskoj tvrđavi, saopštili su organizatori tog festivala.

Na glavnoj pozornici festivala pokazaće da je još pre Madone, Lejdi Gage i Rijane, kojima je bila najveći uzor, prva uvela avangardnu umetnost i visoku modu u svetske muzičke tokove, dodaje se u saopštenju.


Organizatori festivala podsećaju da je tu umetnicu magazin "Vogue" proglasio "ultimativnom modnom muzom", a muzički autoritet "Rolling Stone" za "neodoljivu umetnicu, modnu ikonu i simbol".

Nakon premijere na filmskom festivalu u Torontu, dugo snimani dokumentarni film o životu fascinantne art-rok zvezde, "Grace Jones: Bloodlight & Bami", imaće i svoju bioskopsku premijeru ovog proleća, upravo pred njenu turneju sa kojom dolazi u Novi Sad.

Grejs Džons je svoju karijeru počela kao supermodel u Parizu i Njujorku, radeći okružena najvećim imenima iz sveta mode. Njeno lice krasi naslovnice magazina "Vogue" i "Elle".

Grejs se ubrzo našla u najglamuroznijoj diskoteci svih vremena, njujorškom "Studiju 54", gde su njeni najveći fanovi, među kojima i Endi Vorhol, te brojni glumci i disko magnati, postali praktično omađijani njenom pojavom.

Nju je, kao živo umetničko delo, stvarao njen saputnik i čuveni francuski umetnik Žan Pol Gode, koji je njenu energiju pretvorio u neiscrpni niz scenskih i televizijskih nastupa, te fotografija koje će još dugo krasiti galerije, muzeje i udžbenike istorije umetnosti, navode iz "Exit"-a.

Iz tog festivala navode da je spoj glamura i nezadržive sile skovan u reči "glamazonka", koja najbolje opisuje autentičnost i snagu koju Grejs igra uz Švarcenegera u filmskoj sagi o Konanu ili pak fatalne Bond žene koja može da savlada i jednog "agenta 007".

Dodaje se da Grejs Džons svoju mentalnu i fizičku spremnost i danas sa lakoćom prikazuje na najvećim svetskim festivalima i pozornicama, u scenski raskošnim nastupima koji izazivaju nepodeljeno divljenje kod publike, kao i to da su nakon njenog nastupa na prošlogodišnjem "Wilderness" festivalu u Velikoj Britaniji, ugledne novine "Telegraf" savršeno sumirale njenu neiscrpnu energiju sa zapažanjem da sa lakoćom vrti hulahop punih 20 minuta bez prestanka, dok istovremeno peva i publici predstavlja svoj bend.

Govoreći o veličini Grejs Džons, organizatori "Exit"-a navode da se samo izuzetni umetnici neprestano transformišu i fasciniraju, te da je ona u toj oblasti ekspert, uz opasku da je nezmislivo kako bi svetska muzička scena, ali i savremena umetnost generalno, izgledali bez njenog uticaja.

Ona svoju karijeru počinje rušeći dotadašnje stereotipe o tome kako bi manekenka trebalo da izgleda, ali ubrzo otkriva svoju pravu ljubav, muziku. Već 1977. godine izdaje prvi od deset studijskih albuma, uz kultni disko hit "I Need A Man", te fantastičnu obradu "La Vie En Rose" čuvene Edit Pjaf.

Nakon disko ere, njeno jamajčansko srce pronalazi se u saradnji sa čuvenim rege tandemom "Sly & Robbie" koji kreiraju hit "Pull Up to the Bumper". Ubrzo sledi i famozni "Libertango" Astora Pjacole čiju čuvenu temu obrađuje u velikom hitu "I've Seen That Face Before".

"Exit" festival biće održan od 12. do 15. jula na Petrovaradinskoj tvrđavi i predstaviće neke od najtraženijih svetskih zvezda kao što su "Migos", David Geta, Zigi Marli, "Fever Ray", "LP", Alis Merton, Nina Krevic, Riči Hovtin, "Adam Beyer b2b Ida Engberg", "Maceo Plex", Solomun, "Madball", "Brujeria", "Cockney Rejects" i mnoge druge. Ulaznice po promotivnoj ceni sa 65 odsto popusta od finalne, za 6.490 dinara prodaju se onlajn putem sajta exitfest.org, kao i direktno u mreži "Gigs Tix".




Tanjug

Нема коментара:

Постави коментар