уторак, 20. март 2018.

Lisa Simon, ćerka Nine Simon, nastupa na NišviluAmerička pevačica i glumica Lisa Simone, održaće koncert 11. avgusta u Nišu u okviru programa džez festivala Nišvil.


Lisa Simon je jedino dete Nine Simon, jedne od najvećih jazz, soul i rhythm and blues pevačica svih vremena i istaknutog borca za građanska prava.

Lisa će ovim nastupom obeležiti 85 godina od rođenja svoje majke, kao i njen ovogodišnji ulazak u kuću slavnih rock and rolla.

Lisa Simone je tokom proteklih par decenija dokazala da je sposobna da izađe iz senke slavne majke.

Nastupala je na prestižnim koncertnim podijumima od njujorških Karnegi Hola, Linkoln centra i Town hola, preko Sidnejske opere do pariske Olimpije... često zajedno sa vrhunskim ženskim vokalima kakve su Dianne Reeves, Angelique Kiđo, Odetta, Liž Wright i Tracy Chapman.

Bila je headliner mnogih velikih jazz festivala, a objavila je pet solo albuma.

Učestvovala je u snimanju soundtrack-a za film Tajlora Perija "For Colored Girls", a bila je koproducent i jedan od učesnika u Netflix-ovom entarnom filmu o njenoj majci "Sta se dogodilo, gospođo Simon", koji je pre dve godine bio nominovana za Oskara.

Interesantno je da je pre početka umetniče karijere bila zaposlena kao pomoćnik inženjera u vazduhoplovstvu SAD u jedinicima stancioniranim u Nemačkoj.

Tanjug