четвртак, 22. фебруар 2018.

"Gibson" na ivici bankrota !




Jedan od najpoznatijih svetskih proizvođača gitara na svetu upada u sve veće finansijske probleme, jer se ova industrija bori sa sve manjim interesovanjem za rok muziku. "Gibson", omiljena marka gitare muzičara kao što su BB King, Sleš, Santana i Bob Marli, bore se sa rokom otplate duga i nedavnim odlaskom svog glavnog finansijskog direktora nakon manje od godinu dana na poslu.


Prema nedavnom izveštaju objavljenom u "Nešvil Postu", firma "Gibson Gitars" se suočava sa dugom od 375 miliona dolara za manje od šest meseci. Takođe mogli bi da ih zadese i dodatni troškovi u iznosu od 145 miliona na ime bankarskih kredita iz 2013. koje moraju da refinansiraju ili da otplate do 23. jula.




Problem je utoliko veći što je finansijski direktor kompanije, Bil Lorens nedavno napustio firmu nakon samo šest meseci na ovoj poziciji, što otežava izglede za uredno refinansiranje, piše "Independent".

Prošle nedelje, kompanija "Gibson" je izdala saopštenje u kome se kaže da je ispunila sve "tekuće obaveze" svojim vlasnicima obveznica i da je u procesu sređivanja novog kreditnog aranžmana za zamenu kredita koji treba da se otplati tokom leta. Kompanija je navela da radi sa investicionom bankom "Jefferies" koja upravlja ovim procesom.

Predsednik i glavni izvršni direktor kompanije Henri Juskijevič izjavio je u saopštenju da će se "Gibson" fokusirati samo na proizvode koji su profitabilni.


- Sa refinansiranjem i poboljšanjem operativnih performansi iz planova na kojima radimo, očekujemo da će kompanija zabeležiti uspeh i rast u narednim godinama - rekao je on.

Proizvođači gitara, naročito električnih su izdržali nekoliko teških godina, pogođeni dramatičnim smanjenjem potražnje za instrumentima, što se odrazilo u vidu pada profita.

"Gibsonov" rival “Fender” je navodno bio primoran da napusti planove za učestvovanje na berzi 2012. godine jer se po mišljenju investitora, smatralo da je kompanija precenjena.




Gibsonov godišnji prihod je nekoliko sve mmanji za šta su neki analitičari okrivili porast striming usluga i sve veću popularnost muzičkih žanrova poput hip-hopa i elektronske plesne muzike.

“Vašington Post” je prošle godine ocenio da je do pada prodaje električnih gitara došlo jer je rok muzika jednostavno zastarela kao i da ima premalo novih lica na sceni.

- Ono što nam trebaju su heroji sa gitarom - izjavio je Džordž Gron, distributer gitara iz Nešvila.

Podaci objavljeni prošle nedelje pokazuju da je rep prestigao rok muziku kao najpopularniji žanr u Americi prošle godine.

Kompanija "Nilsen Mjuzik" koja se bavi analizom tržišta otkrila je da su R&B i hip-hop predstavljali 24,5 odsto ukupne muzičke potrošnje u SAD, dok je rokenrol imao samo 20,8 odsto.

Na to utiče i podatak da je osam od 10 najzanimljivijih umetnika iz 2017. godine bilo u kategorijiji R&B/hip-hop, kao i sedam od 10 najboljih albuma.

"Gibson" je osnovan 1894. godine u Kalamazu u Mičigenu, a ima sedište u Nešvilu od 1984. godine i najpoznatiji je po modelu "Les Pol", koji za mnoge predstavlja ikonu za rok muziku.

Kompaniju je pokrenuo Orvil Gibson, službenik restorana i u početku se fokusirao na mandoline, ali je kasnije oko 1920. počeo da proizvodi bendžo, a zatim i gitare 1930, prateći kako su kako se razvijali muzički ukusi, navodi "Independent".

"Nešvil post" je objavio da je kompanija "Gibson" nedavno na kratko finansijski odahnula prodajom bivšeg skladišta klavira za 6,4 miliona dolara, kao i da pokušava da proda još jednu nekretninu, ali čak i ako uspe u tome malo je verovatno da će ti prihodi rešiti probleme ogromnih dugovanja.


N.Dž./Blic/ Independent

Нема коментара:

Постави коментар