понедељак, 29. јануар 2018.

Džimi Barka na Berlinalu




Posle “Skupljača perja” Aleksandra Saše Petrovića, koji su prikazani na prošlogodišnjem Kanu, još jedno remek-delo snimljeno pre 50 godina podsetiće svetsku publiku na visoke domete srpske i jugoslovenske kinematografije - antologijski film “Kad budem mrtav i beo” Živojina Žike Pavlovića imaće tri specijalne projekcije na 68. Berlinalu, u okviru prestižnog oficijelnog programa “Forum”.

Socijalnu dramu po scenariju Ljubiše Kozomare i Gordana Mihića iz 1967, koja se ubraja u vrhunska ostvarenja ne samo opusa velikog Žike Pavlovića, već i kompletne epohe crnog talasa, gledaoci jednog od tri najcenjenija festivala u svetu imaće priliku da vide 18, 22. i 23. februara, u prestižnim salama Akademie der Knste, Hanseatenweg, Cinemax 6 i Zoo-Palast 2.



“Kad budem mrtav i beo” snimljen je kao crno-beli film u produkciji “Centar filma” (snimatelj je bio Milorad Jakšić Fanđo, montažerka Olga Skrigin, scenograf Dragoljub Ivkov”), premijerno je prikazan u decembru 1967, pokupio je najveće nagrade na domaćim i svetskim festivalima, a i pola veka kasnije ubraja se među najaktuelnija ostvarenja naše kinematografije.
 Naša publika imaće priliku da restauriranu digitalnu verziju Pavlovićevog filma premijerno vidi 21. februara u Kinoteci

Нема коментара:

Постави коментар