среда, 6. децембар 2017.

Preminuo je Johnny Hallyday , najveća francuska rock zvezda




Johnny Hallyday, najveća francuska rok zvezda, preminuo je u 74. godini posle duge borbe sa rakom pluća.

Vest o smrti francuske rok ikone objavila je rano jutros njegova supruga i kancelarija francuskog predsednika Emanuela Makrona.



Johnny Hallyday , rođen 15.juna 1943. kao Jean-Philippe Smet je francuski pevač i glumac neobično popularan 1960-2017, kao francuska verzija Elvisa Presleya bio je i ostao najveći izvođač rockau Francuskoj.

Johnny Hallyday počeo je svoju karijeru 1960.objavivši svoj prvi album - Hello Johnny sa kompilacijom američkih hitova i pesama u duhu tada popularnog twista. Od tada do danas njegova karijera bila je i ostala u znaku prepeva najvećih anglosaksonskih hitova na francuski jezik od pesme " House of the Rising Sun " do svih ostalih hitova tog vremena.

Iako je Johnny Hallyday prodao preko 80 miliona ploča, i po to kriterijumu bi trebao biti jedan od najvećih i najpopularnijih pevača 20. veka, on je ostao relativno nepoznat izvan frankofonskog sveta.

Između 1965 - 1980. bio je oženjen za Sylvie Vartan u to vreme vrlo popularnu pevačicu bugarskog porekla u Francuskoj, pa su zajedno bili najveći francuski zabavljači.

Dekretom francuskog predsednika Jacques Chiraca od 31. decembra 1996. Johnny Hallyday nagrađen je Ordenom Legije časti (Ordre national de la Légion d'honneur) za doprinos francuskoj kulturi.

Poslednjih nekoliko godina borio se s rakom pluća, ali sve do leta 2017. nije prestao sa nastupima.

Njegov scenski izgled podsećao je na izgled Elvisa Prislija, a muzički uzori bili su mu Čak Beri i Badi Holi.

Nastupao je s muzičarem Džimijem Hendriksom i snimio album u Nešvilu, američkom gradu koji se smatra "prestonicom" kantri muzike.

U Francuskoj je bio najveća rok zvezda, a čak je štampana i poštanska markica s njegovim likom.

Johnny Hallyday je poslednji album, "Rester Vivant", objavio 2016. godine, a letos je održao turneju pod nazivom "Old Crooks".


Нема коментара:

Постави коментар