среда, 18. октобар 2017.

Šapčani posvetili mural Miomiru Grujiću Fleki





Šarmu jednog grada neretko doprinose murali, koji iskazuju ponos pred delima ljudi kojima su ti murali posvećeni. Na listu svojih mnogobrojnih murala, Šabac je juče dodao još jedan - posvećen Miomiru Grujiću Fleki, nezaobilaznoj figuri šabačke i beogradske progresivne scene.


Igor Marsenić, član Gradskog veća grada Šapca zadužen za kulturu, istakao je da Šabac na ovaj način staje rame uz rame sa Beogradom, Novim Sadom i Zrenjaninom, koji su svoje javne prostore imenovali po velikanima popularne kulture, poput Milana Mladenovića i Vlade Divljana.

“Iako su to veliki umetnici, nismo želeli da naš javni prostor nazovemo po nekome sa strane, pošto imamo Šapčanina Fleku, poznatu ličnost alternativne kulture sa kraja 20. veka. Posebno nas je inspirisala Flekina poznata fraza ’Ko tebe autoritetom, ti njega identitetom’. Grad Šabac ima jasan identitet, ovo je grad savremene umetnosti i života“, napomenuo je Marsenić za "Blic".




Prema rečima Katarine Janković Popović iz šabačkog Kulturnog centra, ovo je početak akcije kojom se odaje počast poznatom Šapčaninu. Tek su u planu Izložba Flekinih slikarskih radova, koja će biti postavljena u Narodnom muzeju u Šapcu, i Multimedijalna postavka „Fleka: Zvuk Znak Zrak“ u galeriji Kulturnog centra.

Mladi šabački umetnik Đurađ Stevanović imao je, kako kaže, čast i zadovoljstvo, da oslika mural posvećen Fleki. On je rekao da mu je uvek zadovoljstvo kada kroz svoju umetnost ostavi trag u gradu.

Milomir Grujić Fleka je rođen u Šapcu 1954. godine i jedan je od osnivača Zavičajnog kluba studenata koji se nalazio u Domu omladine, sadašnjem Kulturnom centru. Klub „Rupa“, u kom je Fleka bio programski urednik svih kulturnih sadržaja, danas nosi njegovo ime. Tvorac je i programski direktor kluba „Akademija“ u Beogradu. Tokom devedesetih godina, kao autor emisije „Šišmiš“ na Radiju B92, Fleka postaje zaštitni znak beogradske andergraund scene. Autor je multimedijalnih projekata „Urbazona“ i „Trotorok“.

Miomir Grujić Fleka bio je magistar slikarstva i multidisciplinarni umetnik čija je umetnička praksa zastupljena u svim važnim istorijama savremene umetnosti postjugoslovenskog prostora.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Нема коментара:

Постави коментар