петак, 20. октобар 2017.

Mladi umetnici organizuju performans i spavanje ispred Muzeja savremene umetnosti





Mladi umetnici okupljeni u okviru koncepta "7x24 = povratak kući" planiraju da sedmodnevno otvaranje Muzeja savremene umetnosti maksimalno iskoriste i "nadoknade" sve propušteno tako što će se preseliti u svoj dom.


"Koncept ponovnog otvaranja '7x24' odnosno 168 sati neprestanog rada omogućava nam da vidimo sve sto nam je bilo nedostupno toliko dugo, zbog rekonstrukcije koja se nije ni odvijala", piše u saopštenju za medije koje su poslale organizatorke Sofija Modosanov i Jelena Jaćimović.

Kako dalje navode, tokom proteklih 10 godina generacije umetnika i istoričara umetnosti, kojima je ovaj muzej i najpotrebniji, nisu imale pristup toj instituciji kulture. Za to vreme mnogo mladih ljudi je stasalo i ostvarilo se na umetničkoj sceni, a da nikada nisu ni zakoračili u Muzej koji je trebalo da bude sastavni deo njihovog obrazovanja (i života uopšte).

"Institucija kulture ovog tipa za nas predstavlja više od muzeja, ovo mesto je naša kuća koja je bila napuštena čitavu deceniju. Naš boravak u Muzeju predstavljaće povratak mestu gde pripadamo jer smatramo da smo mi taj nedostajući deo 'Sekvence', u jedinstvu sa vremenom i lokacijom. Na ovaj način doprinosimo postojećoj narativnoj jedinici (u ovom slučaju postavci izlozbe), i donosimo sebe kao jedinstveni primer prave savremene umetnosti u nadi da ćemo i sami nekada postati deo zbirke", poručuju mladi umetnici i pozivaju sve entuzijaste kojima je MSU važan da se priključe njihovom performansu u noćima i danima otvaranja i ostalim aktivnostima.

Mesto nalaženja je 20.10 u 22h ispred MSUB.

"Ponesite knjige, blokčiće ili materijal za crtanje ili bilo šta čime želite da se zanimate, kao i nešto na čemu ćete sedeti / ležati / spavati", podsećaju iz "7x24 = povratak kući".


Blic.rs

Нема коментара:

Постави коментар