уторак, 31. октобар 2017.

Gole feministkinje prekinule retrospektivu filmova Romana Polanskog





Francuske feminstikinje prekinule su u Parizu u toplesu retrospektivu filmova Romana Polanskog, optuženog za seksualno uznemiravanje.

Stotine žena izašle su proteklog vikenda na ulice Pariza i 10 drugih gradova u Francuskoj kako bi protestovale protiv seksualnog uznemiravanja, od kako se saznalo za skandal sa Harvijem Vajnstinom.

U Parizu, žene su se okupile na Trgu Republike, noseći transparente na kojima je pisalo "Me Too", odnosno "I ja", što je haštag na društvenim medijima koji koriste desetine hiljada žena za razmenu ličnih priča o seksualnom uznemiravanju i napadima.

I dok se kampanja “"Mee Too" proširila velikom brzinom u SAD, još jedna kampanja pokrenuta je u Francuskoj sa sličnim haštagom. Kao i u Americi, Francuskinje su počele da javno objavljuju imena svojih napadača.




Od kako je kampanja počela, nekoliko poznatih, uticajnih muškaraca u Francuskoj optuženo je za seksualne napade, uključujući i jednog poslanika iz političke partije francuskog predsednika Emanuela Makrona.

Francusko-poljski reditelj Roman Polanski, koji je u Sjedinjenim Američkim Državama osuđen za silovanje 13-godišnje devojčice sedamdesetih godina, suočava se i sa novim optužbama za seksualno uznemiravanje. Slična okupljanja organizovana su u Marselju, Bordou i Lilu, kao i drugim gradovima.

Lavina optužbi pokrenuta je pre nekoliko nedelja kada su "Njujork tajms" i "Njujorker" objavili izveštaje o ženi koja je optužila Harvija Vajnstina, nekada jednog od najmoćnijih filmskih producenata u Holivudu, za silovanje i seksualno uznemiravanje tokom poslednjih nekoliko decenija. Među onima koje su iznele optužbe su i neke od najpoznatijih holivudskih glumica, uključujući Anđelinu Džoli, Gvinet Paltrou i Rozanu Arket.



Tanjug

Нема коментара:

Постави коментар